'KODECO NET ZERO'

Holcimov projekt dekarbonizacije uvršten na listu strateških projekata Hrvatske

0
Tvornica cementa u Koromačnu
Tvornica cementa u Koromačnu

Holcim (Hrvatska) je prijavio svoj projekt „KOdeCO net zero“ Ministarstvu gospodarstva te je nakon administrativne obrade isti upućen na razmatranje Povjerenstvu za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata. 

Povjerenstvo je ocijenilo prijedlog te je na sjednici održanoj 4. lipnja 2024. godine donijelo Odluku o njegovu uvrštenju na Listu strateških projekata Republike Hrvatske.

 

Projekt „KOdeCO net zero“ je vrijedan 237 milijuna eura te će njegovom provedbom Holcim postati prvi proizvođač ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i jedan od prvih u Europi. Holcim je za provedbu projekta dobio i bespovratna sredstva Europske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) u iznosu od 117 milijuna eura. Ovo je jedini veliki hrvatski projekt sufinanciran kroz EU Inovacijski fond Europske komisije.

„Izuzetno smo zadovoljni što je Povjerenstvo prepoznalo naš projekt i stavilo ga na Listu. Ovo je prvi veliki korak prema proglašenju te označava prekretnicu ne samo za našu kompaniju, već i za gospodarski i društveni razvoj naše zajednice i cijele zemlje. Ovo priznanje rezultat je našeg višegodišnjeg predanog rada i inovacija našeg tima, te potvrđuje da je naš projekt ključan za gospodarski napredak i tehnološki razvoj Hrvatske. KOdeCO net zero predstavlja ne samo našu viziju i strast, već i našu predanost stvaranju bolje budućnosti kroz održive i inovativne inicijative“, istaknuo je predsjednik Uprave Holcim Hrvatska Dario Vrabec.

Provedba projekta „KOdeCO net zero“ će direktno doprinijeti ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja RH s planiranim smanjenjem emisija za 367.000 tona CO2 godišnje. Projekt „KOdeCO net zero“ visoko je inovativan s vrhunskom kvalitetom u ovoj industriji te promiče dekarbonizaciju cjelokupnog sektora te utječe na podizanje konkurentnosti industrije. 

Nastavit ćemo težiti izvrsnosti i inovacijama, te raditi na tome da projekt donese konkretne rezultate i koristi za sve naše dionike. Ostajemo posvećeni suradnji s Vladom, lokalnom zajednicom i našim partnerima kako bi osigurali realizaciju ovog projekta i tako postali model uspješnog strateškog razvoja koji će doprinijeti dugoročnoj održivosti i prosperitetu naše zemlje. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa