U LABINU ODRŽANO DRŽAVNO PRVENSTVO U RADU PASA GONIČA

Patricija je pronašla zeca kojega su svi vidjeli osim njenog Damjana

0
Damjan Rudan sa šampionkom Patricijom
Damjan Rudan sa šampionkom Patricijom

Na Labinštini je 6. listopada održavano Državno prvenstvo u radu pasa goniča u organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza. Domaćini i suorganizatori bili su Kinološka udruga Labin i lovačka društva 'Ubaš' Koromačno, 'Zec' Kršan, 'Plominska gora' i 'Kamenjarka' Labin u čijem je lovačkom domu u Ripendi održano proglašenje pobjednika.

Natjecanje se odvijalo u tri baterije po šest pasa, svaka na jednom području: Sv. Matej, odnosno Ripenda iznad Plominskog zaljeva, potez Brgud - Koromačno i Kras ispod Kožljaka. Svi psi bili su pasmine istarski gonič.   

„Pojednostavljeno, pas treba u što kraćem vremenu ući u trag i dignuti zeca, držati kontinuitet gonjenja i zeca vratiti prema lovcu. Minuta gonjenja znači jedan bod. Uz to, suci ocjenjuju i druge detalje. Svaki pas ima četrdeset i pet minuta da pronađe zeca“, objasnio nam je Darko Martinović, predsjednik Kinološke udruge Labin.

 

Državna prvakinja postala je četverogodišnja kuja Patricija vlasnika i vodiča Damjana Rudana iz Rudana u općini Žminj, koja je zeca pronašla na području Sv. Mateja. Rudanu je pobjednički pehar uručio Franko Geržinić, delegat Hrvatskog kinološkog saveza i predsjednik njegovog Povjerenstva za lovnu kinologiju.

„Ovoj je moj ogroman, najveći uspjeh do sada. Nabavio sam je kao štene od kolege lovca s kojim lovim u grupi, pa dobro poznajem njenu genetiku. Zeca mora vidjeti barem jedan sudac, ali ona ga je potjerala između njih i zapravo su tog zeca svi vidjeli osim mene“, kazao nam je Rudan.

Sudili su Nikola Bogut, Ante Meštrović, Ivica Devčić, Dražen Tuličić, Ante Udovičić i Vjekoslav Filipić. Bogut je ovako ocijenio Patricijin rad: "Kuja je strasno i temperamentno otišla u teren, ali bez dubine. Uz malu pomoć bodrenja vodiča pronalazi zeca u dvadeset i devetoj minuta i goni ga prema svima nama. Mislim da je deset nas vidjelo tog zeca. Putem dolazi čak i quad, turisti i bilo je pitanje hoće li divljač izaći na put ili neće. Quad je prošao i zec je nakon pet sekundi izašao na put. Kuja je, na žalost, malo spala s traga, ali se popravila. Glas je bio dobrog intenziteta, ali nešto slabije čujnosti. Gonila ga je osam minuta, što je dovoljno za plasman. Ukupno 107 bodova, ocjena dobar i u ovom slučaju državni prvak.“

S Labinštine su se natjecali Alen Ahmičević i s psom Belo od Vlačića u vlasništvu Dalena Derosija, obojica članovi 'Kamenjarke' i Vice Puh iz 'Zeca' Kršan s psom Arni. Ahmičević nije bio raspoložen za istup u medijima, a Puh nam je rado pozirao  sa svojim ljubimcem, jednim od dva oštrodlaka istarska goniča na natjecanju.

„Nije podigao zeca, ali to je zato što sam po pravilima natjecanja morao stajati na mjestu, a on je navikao da idem s njim. Meni je on odličan, podigne zeca, srnu, divlju svinju, vrati se za sat vremena i tjera barem tri puta. Poklonio mi ga je Mladen Vidak sa svim papirima“, ispričao nam je Vice Puh. 

Autor

Robi Selan

Robi Selan

robi@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa