možemo upozorava na 'invazivne investitore'

Istarska županija mora spriječiti devastaciju Uvale Stupova

0

Članice stranke Možemo, saborske zastupnice Dušica Radojčić i Ivana Kekin te vijećnica Skupštine PGŽ-a Morena Lekan na današnjoj su konferenciji za novinare u Uvali Stupova u općini Kršan upozorile na devastaciju te uvale te pozvali Istarsku županiju da to spriječi.

 

"Nakon što je građevinska inspekcija u kolovozu 2023. zaustavila krčenje šume koje je provodila njemačka tvrtka AMRE, oni su u međuvremenu ishodili suglasnost za gradnju šumskog puta, iako po zakonu takav put može biti korišten samo za izgradnju šumske infrastrukture. Posljedično, radovima zagradili su plažu i ribarska spremišta u Uvali Stupova, a iznad uvale planiraju izgradnju apartmanskog naselja s 500 kreveta i tri helidroma. Prostorni plan Istarske županije ne omogućava gradnju na tom području, ali investitor pritiscima pokušava ishoditi promjenu Prostornog plana, upozorile su možemovke. 

Tvrtka AMRE započela je gradnju cestovne infrastrukture premda će izgradnja željenog apartmanskog naselja biti moguća jedino ako se prethodno izmijeni Prostorni plan Istarske županije, odnosno uz političku podršku IDS-a. Odluka o izmjenama PPIŽ-a nije još donesena, ali su pritisci veliki, naglasila je Radojčić. 

Zastupnice su podsjetile i da Prostorni plan Općine Kršan u priobalju od Vidikovca Plomin do granice s Općinom Mošćenička draga već predviđa turistički razvoj izgradnjom dva nova velika turistička naselja, za koja su izrađeni i urbanistički planovi uređenja – UPU Fratrija i UPU Brestova. Njima se planira značajna izgradnja ugostiteljsko-turističkih sadržaja. Prvim je predviđena gradnja turističkog naselja s 1000 kreveta, a drugim 960 kreveta, ali naselje koje AMRE želi izgraditi i zbog toga već devastira okoliš, nije predviđeno nigdje. 

Dušica Radojčić naglasila je da AMRE nije želio ulagati tamo gdje je već predviđena izgradnja turističkih sadržaja, već su kupili zemljište na kojem gradnja nije dopuštena i nadaju se pritiskom promijeniti Prostorni plan: “Prostorni planovi trebali bi se izrađivati prema interesu i potrebama zajednice, a ne da se zajednica podredi interesu jednog pojedinca. Prečesto smo u Istri vidjeli da je situacija sasvim suprotna, te da se uz političku podršku planovi kroje isključivo prema potrebama investitora”, kazala je Radojčić.

Morena Lekan naglasila je da je prema Prostornom planu Istarske županije područje na koje je oko bacila tvrtka AMRE označeno kao krajobrazno značajno područje, kao i, primjerice, Nacionalni park Brijuni, južni obronci Učke te ostali zaštićeni dijelovi prirode unutar 1000 metara od obalne linije.

Osim toga, skrenula je pozornost i na presporo evidentiranje pomorskog dobra, što pogoduje ovakvim “investitorima”. 

“Država praktički pogoduje ovakvim invazivnim investitorima, koji ne prežu ni pred čim, time što ima iznimno spor sustav određivanja granica i evidentiranja pomorskog dobra pa obala ostaje nezaštićena. Istarska županija dala je prijedlog granice pomorskog dobra na način da je obuhvatila i ribarske kućice u Uvali Stupova, no na suglasnost nadležnog ministarstva čeka već godinu dana. Nedostaje političke volje da se taj postupak racionalizira i ubrza, ali i bolje nadzire. Problem je poslije i nadzor već evidentiranog pomorskog dobra. Nepostojanje zakonom predviđenih pomorskih redara te već poslovični nerad državnog inspektorata iznimno su plodno tlo za bespravnu gradnju tik uz more. S obzirom na to tko je ponovno došao na vlast, u svoj treći mandat, teško možemo očekivati bilo kakve promjene i poboljšanja”, istaknula je Lekan.

Ivana Kekin upozorila je da investitor, unatoč tome što prema županijskim planovima ne može na navedenom području graditi megalomansko apartmansko naselje, nema namjeru odustati i nastavlja vršiti pritisak, o čemu svjedoči i ograđena plaža na kojoj je održana press konferencija. 

“Investitor očito računa na to da će Istarska županija popustiti pod pritiscima, a navedeno bi dovelo, između ostalog do toga da bi ova plaža od prirodne plaže, na kojoj sad nije moguća koncesija, postane uređena morska plaža na kojoj će se moći izdati koncesija na zahtjev. Sve u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru, gdje se prema članku 63. koncesija za obavljanje gospodarske djelatnosti može dati hotelu, kampu ili turističkom naselju koje je infrastrukturno povezano s plažom i gdje su hotel, kamp ili turističko naselje uložili u infrastrukturu. Ovaj investitor vidimo već “ulaže” krčeći šumu da bi posljedično takvom ulaganju jedino njegovi gosti mogli uživati u ovoj, do sada svima dostupnoj, prirodnoj”, plaži rekla je Kekin. 

Upozorava i na potencijalnu štetnu primjenu novog Zakona o turizmu koji bi, ukoliko Istarska županija promjeni Prostorni plan, ovom investitoru omogućio da uz izgradnju apartmanskog naselja s 500 kreveta i 3 helidroma, uz privatnu i samo njegovim gostima dostupnu plažu, dobije i oslobođenje od poreza na dobit na čak 10 godina. “To je valjda zahvala za velikodušno ulaganje u lokalnu zajednicu, kojoj će velikodušno biti omogućeno da u srpnju i kolovozu počisti apartmane iza njegovih gostiju”. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa