23. rođendan

Korać: 'Fažana više nije mjesto u kojem se nitko ne želi okupati u moru' (foto)

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Odlukom Sabora Republike Hrvatske Fažana je 2001. postala samostalna jedinica lokalne samouprave te se 16. lipnja, datum na koji je održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća nove općine, svečano obilježava kao Dan općine Fažana.

Ove godine Fažana je proslavila 23. rođendan, a tradicionalnoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća nazočili su brojni predstavnici političkog, javnog i gospodarskog života Fažane, te prijatelji i gosti iz regije i šire.

"Fažana se te 2001. godine izdvojila iz sastava tadašnje općine Vodnjan, te postala samostalna jedinica lokalne samouprave gotovo pa plebiscitarnom odlukom svojih žitelja, a rezultati koje smo zajedno postigli u protekle 23 godine iz dana u dan potvrđuju da je to bila dobra i ispravna odluka. Fažana raste i razvija se, te je danas ugodno mjesto za život, ali i prepoznatljiva turistička destinacija, prvenstveno za obiteljski turizam. Na svega 14 kvadratnih kilometara prostora i oko 5 kilometara uređenih plaža dokazali smo da se i bez velikih hotela mogu postizati respektabilni turistički rezultati, no i da razvoj treba pažljivo planirati i brinuti da porast turističkog prometa s druge strane ne ugrozi održivost destinacije ni kvalitetu života lokalnog stanovništva", kazao je u svom obraćanju okupljenima predsjednik Općinskog vijeća Fažane Timotej Pejin.

 

Nadovezao se na njega u svom govoru i općinski načelnik Radomir Korać, rekavši da je osamostaljenjem općina Fažana dobila i iskoristila priliku razvijati se na način na koji to njezini žitelji žele.

"Ne tako davno Fažana je imala 2 tisuće stanovnika, a danas nas je gotovo dvostruko više, te je Fažana od neuglednog i nezanimljivog postala mjesto u koje ljudi žele doći živjeti. Fažana više nije ono mjesto u kojem se nitko nikad nije želio okupati u moru i u koje nitko nikad nije želio niti imao razloga doći. Uostalom, većina nas to pamti, bili smo takvi kakvi smo bili, te zbog toga još više možemo biti ponosni na sve ovo što smo zajednički postigli i na transformaciju našeg mjesta kojoj smo svjedočili i u kojoj smo sudjelovali", kazao je načelnik Korać.

Općinski proračun, dodao je, težak je između 5 i 6 milijuna eura, te se taj novac pametno troši u one investicije koje nastavljaju podizati razinu kvalitete života svih mještana općine. Od investicija koje su u tijeku spomenuo je izgradnju nogometnog centra koji bi trebao pomoći u realizaciji težnje da Fažana postane destinacija cjelogodišnjeg turizma. Gradi se i "cesta 2" koja će povezivati hotel koji je neophodan općini, a koji naredne godine namjeravaju početi graditi češki fondovi.

Korać je spomenuo i postavljanje solarne rasvjete kao najisplativijeg i najnaprednijeg rješenja tog pitanja, uređenje biciklističkih staza, rekonstrukciju javne rasvjete, izgradnju nogostupa, novog parkirališta, asfaltiranje ceste u Valbandonu te realiziraciju puno manjih projekata koji ponekad, kazao je, mještanima prođu i "ispod radara".

Dobivena je građevinska dozvola za izgradnju doma za mlade, a za jesen je najavio i početak gradnje dulje vrijeme najavljivanog skate parka. Putem ITU mehanizma Fažanci su dobili sredstva za gradnju društveno sportskog centra u Valbandonu, a Korać je s govornice apelirao na župana Miletića da pomogne u namjeri da zemljište koje za tu namjenu traže od Republike Hrvatske postane općinsko, kao i pomoć u rekonstrukciji zgrade osnovne škole koja je u vlasništvu Istarske županije i koja, zaključio je Korać, jednostavno vapi za obnovom.

U zabavnom dijelu programa na pozornici su se dobro zabavili najmlađi Fažanci koji su pred uzvanicima nastupili kao Suncokretići, nešto stariji Matija, Marta i Mia imali su klavirske nastupe, a svojim su nastupima skup uveličali zborovi Zajednice Talijana Fažana i KUD-a Ulika pod ravnanjem Mondine Gavočanov. (M. Pavlović)   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa