vlasnik pulskog unilinea

Boris Žgomba izabran za još jedan mandat u Izvršni odbor ECTAA-e

0
Boris Žgomba
Boris Žgomba

Predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba izabran je za člana Izvršnog odbora Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora na polugodišnjoj skupštini ECTAA-e u Brašovu, Rumunjska.

"Radujem se nastavku rada u ECTAA-i gdje ću se kao član Izvršnog odbora aktivno zalagati za ciljeve postavljene našim nacionalnim strategijama razvoja turizma i promicati Hrvatsku kao atraktivnu cjelogodišnju destinaciju. Moja vizija je unaprijediti našu ponudu kroz fokus na održivi turizam i promociju jedinstvenih doživljaja koje naša zemlja može ponuditi svakom gostu",  poručio je Žgomba, predsjednik Uprave i suvlasnik pulske Uniline Grupe, jedne od vodećih hrvatskih turističkih grupacija.

Izvršni odbor ECTAA-e donosi ključne odluke, daje prijedloge za aktivnosti kojima će se Udruženje baviti, odobrava projekte i daje prijedloge koji se u ime svih europskih putničkih agencija i turoperatera prenose i u tijela EU. Žgomba je tako i dalje u poziciji predlagati izmjene i dopune zakona i direktiva, sudjelovati u njihovom donošenju, i u raspravama o novim strategijama i planovima.

 

Žgomba je bio predsjednik ECTAA-e od 2012. do 2014., nakon toga u kontinuitetu potpredsjednik do 2018. godine, a od tada je član Izvršnog odbora.

"Čestitam Borisu i uvjerena sam da će njegovo članstvo u izvršnom odboru ECTAA-e donijeti brojne koristi domaćem sektoru turizma. Budući da se tradicionalne putničke agencije suočavaju s rastućom konkurencijom online kanala i digitalnih platformi, morat će prilagoditi svoje poslovanje i usluge kako bi ostale konkurentne. Snažan predstavnik koji razumije potrebe našeg tržišta i može ih artikulirati na europskoj razini bit će od presudne važnosti za prilagodbu naših putničkih agencija novim trendovima i za njihovo pozicioniranje na globalnom tržištu",  rekla je Andreja Vukojević, direktorica Sektora za turizam HGK.

Andreja Vukojević

Tri inicijative Udruženja putničkih agencija HGK i UHPA-e za ECTAA-u su: 

1. Revizija EU Direktive o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima (PTD)

Cilj ove inicijative je prilagoditi i poboljšati direktivu o posebnom postupku oporezivanja tako da bolje odgovara potrebama i uvjetima na tržištu, te da olakša poslovanje turističkim agencijama unutar EU. Naime, poseban postupak oporezivanja određuje da se PDV ne iskazuje na računu, tako da izdavatelj ne može koristiti pretporez, a korisnik ne može odbiti PDV. O prijedlogu izmjena se raspravlja i u EU parlamentu.

2. Produljenje roka plaćanja Billing and Settlement Plana (BSP)

Inicijativa se zalaže za produženje roka plaćanja BSP-a na 15 dana. Skraćeni rok od 7 dana stvara financijski pritisak na agencije, koje često imaju duže rokove naplate od svojih klijenata, od 30 do 90 dana.

3. Revizija vizne politike

Cilj je pojednostaviti vizni sustav za goste iz trećih zemalja, ponajviše iz Azije, te im tako olakšati putovanja. Inicijativa je ključna za privlačenje međunarodnih gostiju, posebno nakon pandemije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa