puklo ko bomba

Izvukla sam živu glavu. Grom spržio routere i televizore na Monte Zaru!

0
Ilustracija (Foto: Sendi Smoljo)
Ilustracija (Foto: Sendi Smoljo)

Bio je to prasak bombe, popraćen snažnim bljeskom. Točno iznad moje glave. U ušima mi je zvonilo desetak minuta kao nakon koncerta Iron Maidena. Samo nije riječ o čeličnoj djevi ni samovoljnom podvrgavanju torturi decibelima, već prasku groma koji je jučer oko 9.20 sati spržio, prenosim žalbe susjeda, točno tri televizora i tri routera, samo u jednoj zgradi na Monte Zaru. A možda i više, javim kad sretnem ostale. Točnije, u zgradi iz koje sam izašla i lakonski otvorila kišobran s metalnim špicom, sekundu prije nego što je nad pulskim brdom odjeknuo snažan prasak. Susjed je izletio privučen bljeskom i upitao me je li netko bacio petarde. Unezvijerenoj susjedi spržen je televizor. Lako za TV, ali prekinut je ključan trenutak omiljene sapunice. Ali to nije sve. Na ulaznim vratima spržena je elektronika pa se više ne mogu otvoriti digitalnim ključem.

 

U susjednoj zgradi routeri su također sprženi, a do teleoperatera, zakrčenog pozivima, ne može se ni doći, besplatni telefon je blokiran. Stižu u roku od tri dana da poprave situaciju, poručuju putem mejla. Do danas nismo dobili odgovor iz Iskona kolika je šteta nastala i hoće li se na Monte Zaru routeri masovno mijenjati po kućama. Za razliku od vlasnika praonica automobila, koji su nakon nanosa saharskog pijeska trljali ruke, sad će to činiti prodavači televizora.

"Imali ste sreće", kaže mi Damir Šegon, voditelj zvjezdarnice na Monte Zaru, koji procjenjuje da je grom puknuo vrlo blizu, možda 50-ak metara od mene ili je pak udario u gromobran zgrade u kojoj živim. Neki očevici naknadno su tvrdili da je puknulo u Rojc.

"Zvuk putuje brzinom od 330 metara u sekundi. Ako ste istovremeno vidjeli bljesak i čuli prasak i osjetili snažno zujanje u ušima, onda je bilo vrlo blizu. Vi ste najprecizniji instrument u ovom momentu", kaže Šegon i objašnjava da Zvjezdarnica koristi svjetsku mrežu za mjerenje atmosferskih pražnjenja čija je efikasnost svega 15 posto. Drugim riječima, preciznost mjerenja udara nije velika, do nekoliko stotina metara.

"Instrumenti imaju svoja ograničenja. Munja nekad skreće i do pola kilometra", kaže Šegon. Da je puklo negdje vrlo blizu, potvrđuje i meteorolog Mario Grabar, koji kaže da se grmljavinski oblak jučer stvorio kod Premanture i krenuo prema Puli, gdje se nakon nekog vremena rasplinuo. (M. Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa