nismo prvi, ali...

Ovo je top 10 najprijateljskijih nacija na svijetu

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Visokotiražni njemački dnevni list "Welt" prenio je rezultate zanimljivog globalnog istraživanja koje je nedavno proveo digitalni pružatelj financijskih usluga Remitlya, a koje je rezultiralo sastavljanjem liste "najprijateljskijih nacija na svijetu".

Najvažniji podatak iz tog istraživanja, rezultate kojeg su uoči početka ovogodišnje turističke sezone osim Welta zadnjih dana prenijeli još mnogi značajni mediji s njemačkog govornog područja, je da se Hrvatska na velikoj listi najprijateljskijih svjetskih nacija našla na visokom trećem mjestu.

 

S ukupnom ocjenom 33,5 od maksimalnih mogućih 40, Hrvatska ima minimalni zaostatak za Južnoafričkom republikom koja je po ocjenama ispitanika pobjednik ovog istraživanja, te Grčkom, koja se s ukupno 33,71 bodom našla na drugom mjestu.

Tijekom provođenja studije ispitano je oko 3 tisuće sudionika iz 27 zemalja, a pitanja se temelje na takozvanom "Big 5 Personality Testu", jednom od globalno najprihvaćenijih i najkorištenijih testova osobnosti koji se zbog svoje široke primjenjivosti i empirijske podrške koristi u različitim područjima, uključujući kliničku psihologiju, organizacijsko ponašanje i istraživanje tržišta. Ovaj test istražuje pet najvažnijih osobina ličnosti: otvorenost, savjesnost, ugodnost, ekstraverziju i emocionalnu stabilnost. Sudionici su na zadana pitanja mogli odgovoriti suglasnošću u različitom stupnju ili ih potpuno odbiti. Za svaki odgovor su dobivali bodove, i što je neka nacija bliže ukupnom rezultatu od 40 bodova, to je prijateljskija.

"Prijateljskim" se smatraju oni ljudi koji se ponašaju prosocijalno i empatično, odnosno ljubazno odgovaraju na pitanja i želje. Prema studiji, to su posebno Južnoafrikanci, Grci i Hrvati, koji zauzimaju prva tri mjesta na listi, dok se uz njih u top deset nacija nalaze još i Meksiko, Švedska, Australija, Kanada, Njemačka, Estonija i Belgija. (M. Pavlović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa