Onečišćenje mora u Premanturi

Dino Kozlevac o onečišćenju: 'Stanje nije alarmantno'

0
Ivan Kirac, Dolores Brenko Škerjanc, Dino Kozlevac i Slobodan Belević
Ivan Kirac, Dolores Brenko Škerjanc, Dino Kozlevac i Slobodan Belević

Na izvanrednoj konferenciji za medije povodom onečišćenja u Premanturi javnosti su se obratili Županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac, medulinski načelnik Ivan Kirac, ravnatelj JU Kamenjak Slobodan Belević i pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc.

Brenko Škerjanc je rekla da je Lučka kapetanija Pula dojavu o onečišćenju dobila oko 10 sati, te odmah obavijestila Županijski operativni centar. Ono što je za sada poznato i utvrđeno je slijedeće: riječ je o onečišćenju ugljikovodikom nepoznatog porijekla.

 

Kozlevac je smirio javnost rekavši da onečišćenje nije tako veliko kao što se u prvi mah pomislio. Odmah po dojavi angažirane su sve vatrogasne snage s područja Pule, Rovinja i Labina, javne vatrogasne postrojbe iz tih gradova te DVD-ovi iz Peroja, Fažane, Vodnjana, Pule, Medulina, Ližnjana, Svetvinčenta i Marčane.

Na terenu je trenutno oko 80 vatrogasaca, te djelatnici komunalne službe Općine Medulin i Javne ustanove Kamenjak. Lučke uprave Pula, Poreč, Rovinj i Rabac na raspolaganje su stavile svoje upijajuće brane. Također, na terenu je 20 vozila i pet plovila, od čega je jedno vatrogasno plovilo, jedno plovilo Lučke uprave Pula, a preostala tri su plovila mještana.

Kozlevac je rekao i da su u zraku bila dva aviona koji su snimili stanje. „Stanje nije alarmantno i mi na temelju toga sada poduzimamo mjere“.

Načelnik Kirac se zahvalio svim službama na terenu jer pružaju nadljudske napore kako bi se spriječilo širenje onečišćenja. Rekao je da je onečišćena jedna uvala u AC Stupice i uvala Pod Lokve, koja se nalazi u zaštićenom području Kamenjak.

Slobodan Belević je kazao da će stručne službe JU Kamenjak i u narednim danima pratiti i sudjelovati u svim aktivnostima čišćenja i sanacije obale i mora.

Na pitanje zna li se odakle je došlo onečišćenje, lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc rekla je da se za sada jedino zna da je ono došlo s mora, da su istražne radnje u tijeku i da se ispituje kada je koji brod prošao tim područjem. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa