Mijaín López

U Poreču na pripremama najbolji hrvač svih vremena

0

Poreč je ovih dana središte hrvačkog svijeta ne samo po tome što se za sljedeća velika natjecanja u njemu spremaju seniori iz desetak zemalja svijeta, već i po brojnim aktivnostima koje su privukle hrvače, hrvačice i dužnosnike iz 30-ak zemalja. Festival hrvanja, osim seniorskog kampa, podrazumijeva i kamp za žene u svim kategorijama, kamp za sve mlađe muške uzraste u grčko-rimskom hrvanju, seminar za trenere, turnir hrvača do 15 i 17 godina i Trofej Jadrana do 20 godina, dok je pred nama i Svjetsko veteransko prvenstvo.

 

Predstavljanju se priključio i Mijaín López, četverostruki olimpijski pobjednik i jedan od najboljih, ako ne i najbolji hrvač svih vremena, koji se u Poreču priprema za svoje peto olimpijsko zlato. Pođe li Kubancu to za rukom, bit će jedini sportaš u povijesti koji je osvojio zlato na pet uzastopnih olimpijskih igara. López u Poreču boravi već četvrti put u samo dvije godine, te je pohvalio odlične uvjete, ali i atmosferu u gradu, njegove ljude i prirodne ljepote. Optimističan je ususret nadolazećoj Olimpijadi, svjestan očekivanja ali i povijesnog značaja ove potencijalne pete zlatne medalje. 

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i predsjednik Hrvačkog kluba Poreč te član Izvršnog odbora Hrvatskog hrvačkog saveza Darko Kadum prilikom predstavljanja izjavili su da je ovo prilika da porečka djeca i mladi koji se ovim sportom bave, u svojem gradu mogu gledati pripreme najboljih svjetskih hrvača, jedan je od velikih benefita ugošćavanja ovakvih manifestacija.
„Svjetsko prvenstvo je jedna iznimna manifestacija koja će u listopadu u Poreč dovesti više od tisuću sudionika,  što je definitivno finale sportskih hrvačkih događanja u našem gradu“, rekao je Kadum.

 „Poreč i sport se vole, a ponosni smo da možemo pomoći promociji ovoga sporta, ugostiti najbolje od najboljih u našem gradu i pritom ugostiti Svjetsko veteransko prvenstvo. Veliki doprinos tome su dali Darko Kadum i Hrvački klub Poreč, na čemu im zahvaljujem, kao i Hrvatskom hrvačkom savezu koji je u nama prepoznao partnera i sredinu koja podržava sport.“ rekao je gradonačelnik.

Tajnik Hrvatskog hrvačkog saveza Tin Bregović rekao je da je zadnjih nekoliko godine Poreč postao središte hrvanja – organizira se Svjetsko prvenstvo za veterane, a hrvači će u Poreču ove godine ostvariti oko 20 tisuća noćenja. 
„Kad hrvačima kažete Hrvatska, njima je prva asocijacija Poreč, zbog iznimno kvalitetnih uvjeta. Zato sportaši biraju doći upravo ovdje. Tome su doprinijeli kampovi za brojne uzraste, a mi se nadamo da će suradnja još dugo potrajati“, rekao je Bregović, zahvalivši se Gradu i TZ-u Poreča na kontinuiranoj podršci.

Izbornik hrvatske seniorske reprezentacije Anton Đok rekao je da sudjelovanje svjetskih i olimpijskih prvaka, kao i odlična sinergija koja je pomogla da se realiziraju ova događanja, omogućila da kampovi prođu u najboljem mogućem redu, kao mjesto učenja i upoznavanja s tehnikama najboljih svjetskih hrvača.

Direktor Turističke zajednice Poreč Nenad Velenik rekao je da već sada Poreč bilježi bolje turističke rezultate u odnosu na 2023. godinu, te da je pred nama još jedna iznimno bogata sportska godina.
„Osim hrvanja, ugostit ćemo i Ironman, Istria300, zatim i Svjetsko prvenstvo u rukometu, da navedemo samo neka. Vidjeti kako sportaši uživaju u našem gradu i kako mu se rado vraćaju, za nas je najbolja reklama i siguran sam da će i ovoga puta uživati.“, rekao je Velenik. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa