možemo pula:

Zašto Zoričić čeka s povratom sportsko-rekreacijskog centra Valkane?

0

"Ako je 1995. godine po sili Zakona o športu u vlasništvo Grada Pule trebao prijeći pomoćni nogometni teren na Valkanama, logično je da su po sili zakona u vlasništvo Grada trebali prijeći i svi drugi sportski tereni, uključivši SRC Valkane. Pozivamo gradonačelnika da, u skladu sa svojim ovlastima i obavezama, u što kraćem roku pokrene postupak upisa terena SRC Valkane u vlasništvo Grada Pule", poručuju danas iz stranke Možemo.

U nastavku ističu:

"Na 33. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule održanoj u travnju 2024. usvojena je Odluka o ovlaštenju za sklapanje sudske nagodbe s RH u parničnom predmetu Valkane, kojom je Državno odvjetništvo RH  iznijelo nekoliko činjenica važnih za Grad Pulu: da su temeljem zakon o šumama iz 1990.  sve šume trebale po sili zakona postati vlasništvo RH i da su temeljem Izmjena Zakona o sportu iz 1995. svi sportski tereni po sili zakona trebali postati gradski. Upravo na temelju tih činjenica sklopljena je nagodba kojom je Grad Pula dobio pomoćni nogometni teren na Valkanama. 

 

Iako gradonačelnik Pule nije bio prisutan na travanjskoj sjednici, uvjereni smo da je do njega došao sadržaj rasprave o toj točki koju je iznijela Dušica Radojčić. Predstavnica Možemo! je pozvala gradonačelnika da u najkraćem mogućem roku pokrene sudski postupak i zatraži i upis vlasništva nad SRC Valkane, na što ima pravo. 

S obzirom da je otada prošlo čak mjesec i pol dana, a gradonačelnik nije ni riječ rekao o tom važnom slučaju i povratu imovine, ovime ponavljamo poziv uz dodatnu argumentaciju.  

Iz sudskih sporova koje je pokrenulo Državno odvjetništvo, na području šume Lungomare vidljivo je da je država zatražila povrat vlasništva nad šumom ne samo u dijelovima na koje se upisao Grad Pula, već i šume na kojoj se u procesu pretvorbe i privatizacije upisao pravni prethodnik tvrtke Hotel Valkane d.o.o.

S pravom se, stoga, postavlja pitanje što čeka gradonačelnik da zatraži povrat gradske imovine? Postoji već puno sumnji da su prethodne i ova gradska vlast na mnoge načine pogodovale tvrtkama čiji je direktor Stevan Muidža na račun javnog interesa, a inertnost u slučaju povrata SRC Valkane jedan je u tom nizu. 

Ova nagodba je potvrdila još nešto što od 2022.  tvrdimo - da su sve šume  u procesu pretvorbe društvenog vlasništva trebale pripasti državi, a svi sportski tereni Gradu Puli. To se temelji na zakonima iz 1992. i 1995.  Dakle, u procesu pretvorbe vlasnik tih zemljišta nikako i nikada nije mogla postati privatna tvrtka. Ako je 1995. godine po sili Zakona o športu u vlasništvo Grada Pule prešao pomoćni nogometni teren na Valkanama, logično je da su po sili zakona u vlasništvo Grada prešli i svi drugi sportski tereni, uključivši SRC Valkane, a činili su ga glavni nogometni teren, 11 teniskih igrališta i boćalište. 

Ne znamo za primjer u Hrvatskoj gdje je društveni sportsko-rekreacijski centar prešao u privatno vlasništvo. Prema čl. 88. Zakona o športu, "športski objekti i druge nekretnine u društvenom vlasništvu na kojima pravo korištenja imaju športske udruge i udruge ili druge pravne osobe (poduzeća, ustanove, radne organizacije) osnovane radi upravljanja športskim objektima prelaze u vlasništvo gradova i općina na čijem se području nalaze".

Zakon o sportu je na snagu stupio prije Zakona o privatizaciji. Tako da cementara nije mogla postati vlasnik ni šume ni SRC-a. Dakle, SRC Valkane su mogli naslijediti samo sportsko društvo koje ga je koristilo ili Grad Pula, a nikako cementara ili danas Hotel Valkane d.o.o. 

Kako se to dogodilo? Dok je pažnja hrvatske javnosti početkom 90-ih bila usmjerena na rat, cementara se domogla tih terena uz pomoć korumpiranih državnih službenika i lokalne vlasti.  

Pravo prvenstva na upis sportskih objekata je imao Grad Pula, koji je morao donijeti odluku o preuzimanju. Gradsko vijeće Grada Pule je na istoj sjednici u srpnju 1993. godine donijelo dvije odluke: u Odluci po utvrđivanju športskih objekata od značenja za Grad Pulu, sporski centar Valkane utvrđuje se kao jedan od 10 sportskih objekata od značenja za Grad Pulu, u Odluci o preuzimanju u vlasništvo Grada Pule športskih objekata od značenja za razvoj športa u Gradu Puli sportski centar Valkane misteriozno nestaje s popisa. Zašto je drugom odlukom izostavljen samo SRC Valkane je pitanje za milijun(e) eura?

Kako Grad nije donio odluku o preuzimanju SRC-a Valkane, po čl. 88.  Zakona o športu vlasnici tog sportskog centra su po sili zakona postale sportske udruge koje su koristile tadašnji teren. Dakle, to je bilo vlasništvo sportskih udruga (klubova) koje su tamo djelovale. Nedvojbeno se radilo o po sili zakona stečenoj imovini sportskih udruga koje su koristile SRC Valkane. Te su udruge de facto prestale postojati.

Zakon o udrugama kaže u čl. 53. da preostalu imovinu ugašene udruge stječe jedinica lokalne samouprave na čijem je području sjedište udruge. Tako da je SRC Valkane zapravo izvanknjižno vlasništvo Grada Pule, nasljeđeno iza udruga koje su bile izvanknjižni vlasnici. Tako da de facto i po ovom zakonu zemljište pripada Gradu.

Ovaj podatak čini Grad Pulu ovlaštenim pokrenuti postupak pred nadležnim sudom kojim će zahtijevati upis izvanknjižnog vlasništva u zemljišne knjige.

Pozivamo gradonačelnika da, u skladu s svojim ovlastima i obavezama, pokrene postupak upisa terena SRC Valkane u vlasništvo Grada Pule. Nedvojbeno je kako je SRC Valkane napušten i kako su ga sportske udruge koje su ga koristile u vrijeme pretvorbe i privatizacije već dugo prestale koristiti.

Treba misliti i na one koji igraju tenis, kao i na osobe, često treće životne dobi, koje boćaju, te opetovano nogometaše, koji će moći birati na kojem će terenu igrati utakmice, pošto nas samo to dijeli od vlasništva nad drugim nogometnim terenom punih dimenzija. No, ovaj za razliku od novog, u vlasništvu donosi i tribine", pišu iz pulskog Možemo. (Istarski.hr)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa