ADMIRA ŽAKULA, KANDIDATKINJA HDZ-A ZA NAČELNICU RAŠE

'Više od 30 godina žitelji Raše na izborima ponavljaju istu grešku'

0
Admira Žakula
Admira Žakula

Na prijevremenim izborima za načelnika ili načelnicu Općine Raša, koji će se održati 9. lipnja, kandidatkinja HDZ-a bit će Admira Žakula. S njom mo tim povodom razgovarali o problemima Općine i njenim planovima ako bude izabrana na načelnicu.

* Bili ste jedna od najvećih kritičarki bivše načelnice. Što ste joj najviše zamjerala?

- Ne bih sebe nazvala kritičarkom, već vijećnicom aktivnom na Vijeću, što mi je i obaveza prema biračima. Moja aktivnost bila je u onolikoj količini i jačini proporcionalno lošim odlukama, pristupom prema mještanima i načinom upravljanja Općine bivše načelnice. Isti stav zauzela bih bez obzira tko bi bio načelnik/ca i bez obzira na stranačku pripadnost jer mi ona nije mjerilo, već izričito osoba, što uvijek naglašavam. Prihvatljivo je da u radu učinite i loše i dobro, samo što kao osoba broj jedan u općinskoj vlasti loše morate svesti na minimum jer ste tu za dobrobit svih stanovnika i općine, a ne provođenja samovolje.

Pomanjkanje empatije, prakticiranje nejednakog odnosa prema stanovnicima i mjestima u općini, provođenje samovolje i negativnost, to je ono što joj najviše zamjeram. Način na koji je otišla s funkcije gdje je izabrana od strane svojih birača, javno očitovanje iz kojih razloga je otišla govori o dobrome koje je napravila i kako je shvaćala svoju funkciju koju je trebala obnašati. O nama samima govore djela i postupci, ne riječi.

 

* Je li nešto dobro učinila?

- Smatrala sam izuzetno dobrim djelom njeno donošenje Plana prostornog uređenja Općine Raša o kojem se pisalo i pričalo na veliko, pogotovo jer smo bili jedini u RH bez njega. Međutim isti taj Plan prostornog uređenja u svom obnašanju dužnosti nije poštovala, pa i to dobro djelo pada u vodu.

* Koji je trenutno najveći problem u Općini Raša?

- Općina Raša ima mnogo problema za koje znamo, a pitanje je koji su još problemi koje ćemo tek saznati. Najveći problem općine Raša trenutno, a dugogodišnje je projekat Aglomeracije, kojeg u stopu prati formiranje okućnica zgradama, općinski prazni stanovi i poslovni prostori, infrastruktura. To su problemi koji su davno mogli biti riješeni, međutim upravo od strane bivše načelnice su bili ili bojkotirani ili zanemareni.

* Ako budete izabrani za načelnicu, koji će vam biti prvi potezi?

-  Formiranje općinske uprave i državna revizija dosadašnjeg poslovanja. Da biste odgovorno startali morate imati „čisto“ početno stanje u svakom segmentu lokalne uprave, jer preuzimate veliku odgovornost.

* Općina je ostala bez pročelnika i pravnika, što svim kandidatima za načelnika daje priliku da nakon izbora oforme vlastiti tim za vođenje općine. Ili biste bili radije da je ostao sadašnji pročelnik?

- Napuštanje svojih dugogodišnjih funkcija odlaskom jedne osobe govori mi mnogo i sam odlazak pročelnika daje odgovor da li bih ga zadržala. Pročelnik je desna ruka načelnici, što je naš bivši to bio temeljito i čvrsto. Ne vidim razliku između njih dvoje koji su se uvijek nadopunjavali do te mjere da je na Vijeću pročelnik u dužem periodu uz njenu šuteću prisutnost u potpunosti zamijenio ulogu načelnice.

Što se tiče odlaska pravnice, ne vidim razloga zašto ne bi ostala. Znam da su zaposlenici u lokalnoj upravi bili pod pritiskom, međutim kao nedavno zaposlena zaslužila je svoju dužnost obavljati na najbolji način što može bez stege i ograničenja. Ponavljam, djela govore za nas.

* Je li vam hendikep što ste kandidatkinja HDZ-a, stranke koja u Raši nije popularna kao IDS i SDP?

- Upravo nas to zakopava kao zajednicu, to stvaranje stranačkog hendikepa koji su stvorili oni koji općinom vladaju od samoga njenog osnutka. Dugo je IDS bio u koaliciji sa SDP-om. Tko je pratio rad vijećnika mogao je primijetiti da se oporba (HDZ-SDP-HSU) prvi put zajednički usprotivila vladajućima u općini Raša za dobrobit čitave zajednice. Svijest birača se počela buditi, pogotovo kod mlađe generacije. Žele rješenje problema, žele razvoj općine i budućnost za sebe i svoju djecu, žele jednostavno bolje.

Više od 30 godina stanovnici na ovim prostorima na izborima ponavljaju istu pogrešku a očekuju bolji rezultat. Uporno se općinu Raša vraća u prošlost, svjesno se uništava i IDS za to nije briga. Svaki načelnik je do sada provodio samovolju, u onoj snazi i jačini koliko mu je to vijećnička većina dozvoljavala.

Ja se iskreno nadam da će ovoga puta birači otvorenog uma sagledati sve do sada učinjeno, okrenuti se oko sebe i odlučiti da budu prekretnica za bolju budućnost životne zajednice. Birači moraju biti svjesni svoje snage i odgovornosti, da oni odlučuju kakva će nam biti budućnost. A naša budućnost je definitivno bez IDS-a. Jednostavno, nisu se dokazali kao najbolji izbor za općinu Raša.

* Zašto smatrate da biste bili bolja načelnica od drugih kandidata?

- Želim promjene, promjene su neophodne da Općina Raša u potpunosti ne stagnira. Imamo prelijepu općinu sa mnogo neiskorištenog potencijala, imamo mlade kojima treba pružiti priliku da svoje znanje i sposobnosti iskoriste upravo za njen razvoj. Postoje rješenja za djecu, mlade, umirovljenike, nezaposlene, socijalno ugrožene.

Jednostavno želim Općini Raša život, želim joj budućnost kakva doliči po mjeri svakog njenog stanovnika. Ako se i drugi kandidati namjeravaju tako odnositi, neću se smatrati boljom kandidatkinjom. (Razgovarala: Eleonora Matković Čakić)

Najnovije vijesti