turizam, to je Istra

Ovo su najvrjednije hrvatske turističke kompanije

0
Hotel Plave Lagune Gran Vista u Poreču (foto: Milivoj Mijošek)
Hotel Plave Lagune Gran Vista u Poreču (foto: Milivoj Mijošek)

Prema podacima sa Zagrebačke burze najvrjednija hrvatska turistička kompanija je porečka Plava laguna s tržišnom kapitalizacijom koja koncem svibnja iznosi nešto više od 813 milijuna eura, na drugom je mjestu Valamar Riviera sa 650 milijuna eura, a na trećem rovinjska Maistra koja vrijedi 477 milijuna eura. U top 5 kompanija iz sektora djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izlistanih na Zagrebačkoj burzi nalazi se i tvrtka Imperial Riviera, koja je u studenom 2019. dokapitalizirana od strane Valamar Riviere i AZ fondova, s tržišnom vrijednošću od gotovo 228 milijuna eura, te pulska Arena Hospitality Grupa s nešto više od 164 milijuna. Od istarskih tvrtki iz tog sektora tu je i baljanski Mon Perin koji je na burzi izlistan od kraja ožujka 2022. godine, s tržišnom kapitalizacijom koja ovih dana iznosi nešto više od 86,4 milijuna eura.

 

Tržišna kapitalizacija je ukupna tržišna vrijednost izdanih dionica u redovnom prometu, a do te brojke se dolazi množenjem broja izdanih dionica s njihovom trenutnom tržišnom vrijednošću, od čega se odbija vrijednost dionica koje su u vlasništvu kompanije.

Plava laguna koja u tržišnoj kapitalizaciji sektora sudjeluje s gotovo 29 posto udjela, raspolaže s 20 hotela, 10 apartmanskih naselja, 9 kampova te 2 marine u Poreču, Umagu i na dubrovačkom području. U njima ima oko 17 tisuća smještajnih jedinica u kojima može dnevno ugostiti više od 44 tisuće gostiju. Kompanija je lani ostvarila 5,48 milijuna noćenja, što je u odnosu na 2022. godinu rast od 7,8 posto, a značajan rast bilježili su i svi drugi pokazatelji uspješnosti poslovanja. Poslovni prihodi Plave Lagune u 2023. iznosili su 233 milijuna eura što je za 24,6 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, a ostvarena neto dobit iznosila je 47,6 milijuna eura.

Hotel Mediteran Poreč, Plava laguna

Udio Valamar Riviere u tržišnoj kapitalizaciji hotelsko ugostiteljskog sektora iznosi 23 posto, a ova porečka kompanija u 37 hotela i ljetovališta te 15 kampova kojima upravlja u destinacijama od Istre do Dubrovnika raspolaže s oko 21 tisućom smještajnih jedinica u kojima dnevno može smjestiti više od 58 tisuća gostiju. Uz više od 6,5 milijuna noćenja lani su ostvarili 372,2 milijuna eura poslovnih prihoda, što je za 14,4 posto više nego godinu dana ranije, te neto dobit od 33,6 milijuna eura, što je za 58,2 posto više nego u 2022. godini.

Hotel Diamant Poreč, Valamar

Top 3 najvrjednije domaće kompanije prema tržišnoj kapitalizaciji na ZSE zatvara rovinjska Maistra koja posluje u sastavu Adris grupe i upravlja turističkim dijelom poslovanja Adrisa. U Rovinju, Vrsaru, Zagrebu i Dubrovniku tvrtka raspolaže s 10 hotela s 1.919 smještajnih jedinica, 8 naselja s 1.949 smještajnih jedinica, te 6 kampova s oko 7.900 parcela i mobilnih kućica. Ukupan kapacitet iznosi 11,7 tisuća smještajnih jedinica u kojima se dnevno može smjestiti preko 34 tisuće gostiju. U 2023. godini grupa Maistra prodala je 1,6 milijuna smještajnih jedinica što je 3 posto više nego 2022. godine, te 8 posto iznad razine iskorištenosti kapaciteta pretkrizne 2019. godine, pri čemu je najveći rast volumena u odnosu na to razdoblje ostvaren u luksuznom dijelu hotelskog portfelja, te u kamping segmentu. Što se poslovanja tiče Maistra grupa je u 2023. godini, uz ukupne poslovne prihode od 240 milijuna eura, što je 15 posto više nego godinu ranije, ostvarila neto dobit u iznosu od 29,7 milijuna eura.

Hotel Park Rovinj, Maistra

Koncem travnja tržišna kapitalizacija svih vlasničkih vrijednosnih papira uvrštenih na Zagrebačku burzu iznosila je 24,5 milijardi eura, a s obzirom na važnost turističkog sektora u hrvatskom gospodarstvu ne čudi podatak da je taj sektor na ZSE najbrojniji u smislu uvrštenih dionica, treći po tržišnoj kapitalizaciji, te čini otprilike 20 posto trgovanja, što odgovara udjelu turizma u ukupnom BDP-u Hrvatske.

Što se generalnog poretka tiče, listu najvrjednijih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji izlistanih na Zagrebačkoj burzi koncem prošlog mjeseca predvodila je Zagrebačka banka, na drugom se mjestu nalazila Ina, a na trećem Hrvatski telekom. Ispred Plave lagune, koja je u tom poretku šesta, našli su se još i Podravka, te Jadranski naftovod, dok su se između nje i Valamar rivijere, koja zaključuje top 10, smjestili Adris grupa, Atlantic grupa i zagrebački Končar. (Milan Pavlović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa