Promjene u Općini Kršan

Mrzlić smijenjen, Uravić izabran. Nitko nije bio protiv!

1
Članice liste Novi smjer Ana Boneta i Jelena Bartolić Škropeta te Esad Huskić bili su suzdržani
Članice liste Novi smjer Ana Boneta i Jelena Bartolić Škropeta te Esad Huskić bili su suzdržani

Kako se i očekivalo, na sjednici Vijeća Kršana 16. svibnja većina od sedmorice vijećnika smijenila je dosadašnjeg predsjednika Luciana Mrzlića, člana neovisne liste Novi smjer aktualnog načelnika Romana Carića.

To da Mrzlić nije prisustvovao sjednici, prepustivši vođenje zamjeniku s iste liste Borisu Rogiću, nije čudno. Čudno je međutim što nitko, pa čak ni članovi njegove liste, nisu bili protiv njegove smjene. Naime, sve odluke vezane uz smjenu i izbor novog predsjednika Silvana Uravića (SDP), donijete su sa sedam glasova 'za', i to onima Silvana Uravića (SDP), IDS-ovih Mauricia Bajerića i Borisa Babića, Darka Androića (HDZ), te Valdija Runka, Ivana Vozile i Šemsa Mujića s neovisne liste Valdija Runka, te pet suzdržanih, sa strane članova liste Novi smjer. Rasprava koja je uslijedila, međutim, nije ostavljala dojam, da su se potonji 'odrekli' Mrzlića.

Načelnik Roman Carić rekao je da su smjenili onog kojeg su mogli, samo zato jer nisu mogli onog koga su željeli, tj. njega.

"Prihvaćam volju sedmorice vijećnika, međutim ovo večeras nije volja 614, odnosno 928 mještana općine Kršan. Preko 68 posto, koji su prije tri godine jasno rekli koju i kakvu općinu žele. Sve ovo što radite usmjereno je prema meni, kao osobi načelnika, i onome što radimo u protekle tri godine", kazao je Carić i dodao da postupci predlagača smjene nisu pomogli općini Kršan, koja se, kako je rekao, nalazi u možda najtežem financijskom položaju od svojeg osnutka.

"Tko je predsjednik Vijeća najmanje je bitna, da ne kažem i banalna stvar, u ovom i budućem razdoblju", zaključio je i dodao da im svima slijede teške odluke koje će donositi Vijeće, te za njih preuzimati odgovornost, a on će ih kao načelnik provoditi.

Jelena Bartolić Škropeta (Novi smjer) pitala je predlagače smjene da pojasne što znači neusklađenost s primarnim interesima lokalne zajednice, što je navedeno u prijedlogu smjene, no odgovorio joj je samo Uravić, koji je odmah po izboru zasjeo na Rogićevo mjesto. 

"Neću ići konkretno u sve, jer bi jako puno potrajalo, ali razloga ima jako, jako puno. Bolje da ne otvaramo Pandorinu kutiju", kazao je Uravić.

"Ne znam ni za kakvu Pandorinu kutiju, to me čak i straši, kad čujem ovako. Bez obzira na sve, dragi Silvano čestitam vam na novoj funkciji ", odgovorila je Bartolić Škropeta.

"Imam 15 godina iskustva u Vijeću. Prilično dobro se sjećam tko je što govorio i što radio. Politika je ta kada donosiš i odluke koje nisu tvoje, i kad se ne slažeš s njima. U ovom Vijeću takvih je odluka bilo puno. I mojih odluka, to je bila naša lista, na kojoj smo debatirali... Gospodine Silvano prijatelju, vi stvarno mislite da sam ja zaboravio govoriti? Vi kad ste govorili, mi smo šutjeli, a imali smo puno toga za reći. Zašto smo šutjeli? Jer kao što vi govorite da ste nama podrška, tako smo i mi bili vama podrška", kazao je Huskić. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa