TESTIRANJE

Prvi baterijski vlak uskoro stiže u Pulu!

0
Foto: HŽ Putnički promet
Foto: HŽ Putnički promet

Početak testnih vožnji baterijskih vlakova u Hrvatskoj planiran je u studenom, a puštanje u promet bit će u prvom kvartalu 2025. godine, odgovorili su iz tvrtke HŽ Putnički promet Forbesu Hrvatska.

 

Ta je tvrtka, naime, 2022. godine potpisala ugovor s Končarom-Električna vozila za nabavu dva baterijska motorna vlaka i šest punionica, što se sufinancira europskim novcem iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u sklopu projekta primjene zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu. Ukupna vrijednost posla je bila 129 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno oko 17 milijuna eura.

Punionica baterijskog vlaka

Ti se vlakovi nabavljaju radi ekološki prihvatljivog željezničkog prijevoza na na neelektrificiranim prugama, a kako je najavljeno pri sklapanju ugovora, šest stabilnih energetskih priključaka za punjenje baterija bit će na kolodvorima Pula, Split, Osijek, Varaždin, Bjelovar i Virovitica. Najavljeno je također da će baterijski vlakovi biti projektirani za prosječnu dnevnu kilometražu do 480 kilometara te prosječni dnevni rad do 18 sati.

HŽ i Končar su nedavno predstavili baterijski vlak i na sajmu transportne industrije InnoTrans u Berlinu, a kako stoji u priopćenju s tog sajma, vlak ima 110 sjedećih mjesta i moći će voziti do 120 kilometara na sat. Putnicima će na raspolaganju biti besplatan Wi-Fi, u vlak će moći ulaziti osobe u invalidskim kolicima, a imat će i prostor za bicikle. Punionica za punjenje baterija se još grade.

Spomenimo da je ove godine s Končarom potpisan i ugovor za nove vlakove koji će zamijeniti nagibne vlakove na pruzi Zagreb-Split.  “Sukladno potpisanom ugovoru šest elektrodizelskih vlakova za povezivanje Zagreba i Splita bit će pušteno u promet do kraja 2026. godine”, odgovorili su iz HŽ Putnički prijevoz na naš upit.

Vlakovi su hibridne izvedbe i na elektrificiranoj pruzi se napajaju iz kontaktne mreže, a na neelektrificiranoj pruzi kao izvor energije koriste dizel motore. Vrijednost tog ugovora je 57,3 milijuna eura, a nabava se financira iz zajma Europske investicijske banke.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa