pulski možemo:

'Sumnjamo da je Grad Pula pulskoj tvrtki namjestio posao'

0

Iz pulskog Možemo tvrde danas da je u Puli pogodovanje ozakonjeno. 

"Grad Pula dužan je poticati tržišno natjecanje, jednak tretman svim natjecateljima i transparentnost postupka. Međutim, izmjenama Pravilnika o jedostavnoj nabavi iz listopada prošle godine, upravo suprotno, ograničila se tržišna utakmica i uveo nejednak tretman i netransparentost", tvrde možemovci

"Nedavno je na društvenim mrežama osvanula kritika da je posao izrade idejnog arhitektonskog rješenja za nadogradnju Škole za odgoj i obrazovanje Pula na Monte Zaru dobila tvrtka Metro Cubo, čiji je vlasnik suprug bivše vijećnice Nezavisne liste Filipa Zoričića, Ivane Mohorović - uz sumnju da se radi o pogodovanju. Zato smo odlučili provjeriti kako je proveden postupak nabave. Utvrdili smo da je sumnja opravdana, premda se u postupku nabave nije prekršio Pravilnik o provedbi postupka jednostavne nabave u upravnim tijelima Grada Pule.

 

Opće je poznato da je jednostavna nabava uvijek bila temelj namještenih nabava. Na to smo upozorili na sjednici Gradskog vijeća 4. listopada 2023. tijekom rasprave o izmjenama Pravilnika o jednostavnoj nabavi, dodavši da se tim izmjenama ponovno otvaraju vrata klijentelizmu i pogodovanju.

I pokazalo se da smo bili u pravu.  

Tako nakon spomenutih izmjena Pravilnika Grad može postupak nabave za robe i usluge vrijednosti od 13.272 do 26.540 eura, odnosno za nabavu radova vrijednosti od 26.540 do 66.360 eura, provesti ili slanjem izravnog poziva na dostavu ponuda izravno na adresu najmanje tri gospodarska subjekta po vlastitom izboru (putem web aplikacije koja nije javna), ili javnom objavom poziva putem web aplikacije za e-jednostavnu nabavu. Grad Pula je od početka godine putem web aplikacije e-jednostavna nabava objavio sedam javnih poziva za dostavljanje ponuda. Broj poziva koji su dostavljeni izravno odabranim tvrtkama - ne zna se.  

U listopadu smo upozoravali da nema baš nikakvog razloga da se svi pozivi za dostavljanje ponuda ne objavljuju javno na webu i tako budu dostupni svima, a dodatno, po želji, dostave i na adrese najmanje tri željena dobavljača. Naš prijedlog je odbijen.

Uz to, izmjenama Pravilnika Grad Pula uveo je i dodatni manevarski prostor za pogodovanje, uvodeći "iznimke". Tako se "iznimno u slučaju potrebe sklapanja ugovora s jednim ponuditeljem" iz "objektivnih razloga" poziv na dostavu ponuda može uputiti samo jednom gospodarskom subjektu. Ne zna se je li i koliko takvih iznimki bilo ove godine.

Osim toga, rok za dostavljanje ponuda skraćen je s minimalnih pet na samo tri dana. Skraćivanjem i tako već kratkog roka moći će se snaći samo oni koji su informaciju dobili unaprijed, a smanjiti mogućnost drugima.

Tako u slučaju jednostavne nabave za idejno rješenje dogradnje Škole za odgoj i obrazovanje Pula upit nije javno objavljen, već je poziv za dostavljanje ponuda upućen na četiri tvrtke, od kojih su ponudu dostavile samo dvije, a najnižu je dostavila tvrtka Metro Cubo. Čime su baš te, a ne neke druge tvrtke zaslužile da im se dostavi upit? 

Takvo postupanje predstavlja kršenje slobodne tržišne utakmice i daje povoda za opravdanu sumnju u pogodovanje.

Da je natječaj bio javan prispjelo bi možda više ponuda i postigla se bolja cijena. Kvaliteta se osigurava dobro pripremljenim kriterijima natječaja"; pišu danas iz pulskog Možemo. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa