između galižane i loborike

Ilegalno odlagalište sanirano, ali put i dalje prepun smeća

0
Foto: Bojan Žižović
Foto: Bojan Žižović

Ogromno ilegalno odlagalište na bijelom putu između Galižane i Loborike napokon je sanirano. O tom je odlagalištu napisano na desetke tekstova u različitim istarskim medijima, Grad Vodnjan ispisao je mnoštvo kazni nesavjesnim bacačima smeća, no ništa nije urodilo plodom. Koncem prošle godine Grad je procijenio da će uklanjanje otpada s tog odlagališta koštati gotovo sto tisuća eura pa su projekt prijavili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je za sanaciju osigurao 40 tisuća eura.

Valja pritom napomenuti da se divlje odlagalište nalazilo na privatnoj parceli čiji je vlasnik tvrdio da se i sam godinama borio protiv toga da njegovo zemljište ne postane odlagalište. No, neki su nam izvori, kad smo o istom problemu pisali prije nekoliko godina, tvrdili da se čak i naplaćivala naknada za odlaganje otpada. Uostalom, iako je zemljište bilo ograđeno žičanom ogradom, postojao je portun dovoljno širok da kroz njega na parcelu uđe kamion, što teško da može biti slučajnost. Na odlagalištu je čak bio „usidren“ i bager koji je očito bio potreban za razmještanje ogromnih količina smeća.

Na zemljištu se, inače, godinama odlagalo sve i svašta – od igle do konca, od građevinskog i miješanog otpada, pa sve do azbestnih krovnih ploča. Danas se na žičanoj ogradi koja opasuje bivše ilegalno odlagalište nalazi tabela s upozorenjem da je područje pod video nadzorom i da će se snimke neovlaštenog odlaganja proslijediti nadležnim tijelima.

Nažalost, time problem ilegalnog odlaganja smeća između Galižane i Loborike nije riješen. Naime, cijelim se bijelim putom, koji prolazi kroz gustu šumu, i dalje mogu vidjeti velike količine otpada. Naprosto je nevjerojatna lakoća kojom neki ljudi u prirodu bacaju islužene madrace, stare televizore, dijelove automobila… A ništa ih ne košta da isti otpad iskrcaju u reciklažna dvorišta. (B. Ž.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa