poznati vinari s poreštine

Šampion Vinistre uskoro otvara novi podrum - ispod brda!

0
Ilustracija (Foto: Pixabay)
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Poznata vinarska obitelj s Poreštine najavljuje novi veliki projekt. Postigla je povijesni uspjeh, odležana malvazija Konstantin obitelje Deklić iz mjesta Ferenci kraj Vižinade upravo je osvojila platinastu medalju na Vinistri, koja je baš ovog petka po 30. put otvorila svoja vrata u Poreču. Šampionsku medalju dobili su i za mladi teran, a osim toga osvojili su i 5 zlatnih medalja. Odlične vijesti za vinariju koja gaji vinarsku tradiciju od daleke 1920. godine i četvrtu generaciju vinara i vinogradara ove obitelji - Davida, Dinu i Luciju Deklić, koji nastavljaju tradiciju djeda Konstantina, koji je i u 84. godini života vitalan i stalno u vinogradima.

 

Ove vrijedne mlade ljude novinarka Jutarnjeg Barbara Ban zatekla je u novom velebnom podrumu taman prije nego što su se zaputili na otvorenje Vinistre. S nama su podijelili velike novosti iz vinarije koja će ovu berbu dočekati i u novom podrumu na 3.000 kvadrata, koji se gradi već nekoliko godina. Kad bude gotov, bit će jedan od najimpozantnijih podruma u cijeloj Istri, ali i šire. Podsjeća na toskanska imanja na brdu okružena čempresima i vinogradima. To je Deklićima bio i cilj kad su ušli u projektiranje ove ogromne investicije od čak pet milijuna eura koja će za ovu obitelj i kraj značiti novu stepenicu u razvoju vinarstva.

Naime, Deklići su do svog sadašnjeg podruma kupili cijelo jedno brdo ispod kojega su ukopali veliki podrum. Iznad zemlje su dvije kušaonice - jedna za javnost za 50 ljudi, a druga za manje ekskluzivne grupe i radionice. Podrum će imati i prostor za ljubitelje cigara. Novost u njihovoj proizvodnji bit će odležavanje vina u betonskim jajima i amforama. S novim podrumom imat će mogućnost četiri tipa odležavanja - u inoksu, drvu, betonu i amfori. Dosad su se većinom fokusirali na svježa vina, a kroz ovaj projekt napravit će iskorak u maceriranim i odležanim vinima te manjim proizvodnjama.

Ovaj projekt ne zasniva se na količinskom povećanju - njegov kapacitet bit će 250 tisuća boca. Sada proizvode oko 150 tisuća boca, te obrađuju oko 20 hektara vinograda. Isto tako, kažu nam, zaposlit će 10 novih ljudi te zasaditi dodatnih 5 hektara vinograda. U novi podrum useljavaju s berbom 1. kolovoza, a sada je u tijeku opremanje ogromnog podruma te sadnja loza malvazije i terana na brdu gdje je izgrađen, uz staru vinariju i njihovu obiteljsku kuću. A pogled na kraj i more, moramo priznati, su fantastični.

"Ovo je prvi put da smo dvostruki šampioni na Vinistri. Dosad na Vinistri u 30 godina postojanja te manifestacije nije bilo dvostrukih šampiona. Ovo nam je i prvi put da nam je dodijeljena nagrada za šampiona Vinistre. Lani je naša odležana malvazija iz 2020. dobila platinasto priznanje, a ove godine je to ponovno potvrdila. Isto tako, dobili smo i priznanje za mladi teran što je za nas izuzetna čast jer je 2023. godine bila izuzetno teška. Uspjeli smo dobiti i za njega šampionsku titulu. Time smo pokazali da nije samo Motovun terror i potencijal za odlične terane. Uspjeli smo napraviti odličan teran na crvenoj zemlji. Inače, Vižinada je poznata po puno nagrađivanih malvazija", kaže nam Dino Deklić koji zajedno s bratom Davidom vodi proizvodnju ove obiteljske vinarije gdje je sve posvećeno lozama i vinu. Braća su završila studij enologije u Poreču i već prije 10 godina preuzeli kormilo obiteljske vinarije, a u poslu im se pridružila i mlađa sestra Lucija, koja vodi degustacije i marketing. U svemu im pomažu otac Marini i stric Klaudio te naravno djed Konstantin kome su u čast dali i ime odležanoj šampionskoj malvaziji nakon što su baki Gracijeli u čast dali imena liniji njihovih pjenušaca. Dino i David zajedno popisuju sva vina.

Više pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa