Pravo na naše: IDS potpisima protiv nameta na branje šparoga

0
Edi Gobo i Marin Grgeta
Edi Gobo i Marin Grgeta

"Od 9. ožujka u 10,30 na pulskoj tržnici krećemo u akciju prikupljanja potpisa na predstavku Vladi Republike Hrvatske u kojoj ćemo tražiti zaustavljanje procesa centralizacije i povratak stanja na donedavnu razinu", izjavio je županijski vijećnik IDS-a Marin Grgeta, 8. ožujka, na konferenciji za novinare u Puli.

"Ne tražimo ništa povrh onog što je naše, i to je upravo i naziv te akcije 'Pravo na naše', istaknuo je Grgeta dodajući kako Istarske institucije trebaju ostati u Istri. "Dnevno nam se javljaju zabrinuti djelatnici raznih institucija u Istri, zabrinuti za očuvanje svojih radnih mjesta. Stoga IDS kreće upravu u akciju zaštite tih ljudi, ali i standarda svih građana Istre koje jesu ugroženi daljnjom centralizacijom", naglasio je Grgeta koji smatra da se unatoč onome što nam se plasira, razina usluge koja će građanima biti dostupna nakon ukidanja ili degradacije ustanove u Istri biti svakako niža od postojeće.

"Naime, IDS je na vrijeme ukazao na ono što se događa i sprema, a to je utapanje Istre u neku novu 'Zajednicu općina Rijeka'", kazao je Grgeta te nadodao kako su IDS-a optuživali da "forsira ovu priču", odnosno da se to zapravo ne događa, ali, kako navodi, činjenice su slijedeće: proces je započela još bivša HDZ-ova Vlada, ukidanjem Trgovačkog suda u Pazinu, odnosno njegovim pripajanjem Trgovačkom sudu u Rijeci, međutim nakon promjene vlasti, s tim procesima se nastavilo u još bržem ritmu; pripajanjem pulske carinarnice riječkoj.

"Zatim je Područna služba HZMO-a Pula postala Područni ured pod riječkom Područnom službom, HZZO je isto reorganiziran te je u zadnji čas spriječena degradacija Elektroistre i njezino faktičko potpadanje pod riječko Elektroprimorje", naveo je županijski vijećnik IDS-a. 

"Odlučili smo uključiti širu istarsku javnost te još jednom stati rame uz rame sa građanima Istre u borbi za opstanak Istre kao regije, za zaštitu standarda njezinih građana te pretpostavki za izgradnju bolje budućnosti", kazao je Grgeta.

Grgeta je, kaže, siguran da će odaziv biti veliki, da će, kako kaže, Istra ponovno znati staviti glave na okup te je naglasio da ova inicijativa ne želi biti vezana za predstojeće lokalne izbore te kako su svi više nego dobrodošli, a spremni su, ističe, po potrebi akciju nastaviti i u mjesecima nakon lokalnih izbora,. Tajnik Gradske podružnice IDS-a Pula Edi Gobo osvrnuo se na proceduru branja šparoga i najavu da će za svaku šparogu ubranu u državnoj šumi građani platiti naknadu od 50 lipa.

"Nikome u povijesti nije palo na pamet da uvodi namet na branje šparoga, a mi želimo da istarskom zemljom i resursima upravljaju općine i gradovi u Istri", kazao je Gobo. Tajnik Gradske podružnice IDS-a Pula Edi Gobo je najavio također da će se od sutra, istovremeno s akcijom "Pravo na naše" prikupljati potpisi i protiv najave da će skupljači šparoga morati platiti 50 lipa po ubranom komadu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa