Uz Dan žena: I same žene radije glasaju za muškarce

0

Prije 103 godine žene su, među ostalim, zatražile i svoje izborno pravo – da mogu birati, ali i da mogu biti birane. Nažalost, i dalje više biraju nego što su birane, iako su si u tome i same malo krive jer i žene na izbornom listiću često radije zaokruže muškarca nego ženu.  

Politika je nažalost i dalje muško zanimanje. No, ne slažem se s mišljenjem ženskih udruga i feministica koje za takvo stanje okrivljuju muškarce. Iz iskustva znam da svaka stranka nastoji na izbornim listama imati što više žena, ali većina žena ne želi sudjelovati u politici.

Teško ih je nagovoriti da se kandidiraju za liste, a kamoli za neke izvršne funkcije poput župana ili zamjenice župana.

Na prošlim lokalnim izborima, održanim 2009. godine, u Istri nije bila niti jedna kandidatkinja za županicu, a zamjenice su imala samo četiri kandidata – Plinio Cuccurin (Slađana Pletikos-Pernar), Dino Debeljuh (Ana Marinović), Silvano Hrelja (Dubravka Kodela Pacenti) i Ivan Jakovčić (Viviana Benussi).

Na izborima za Skupštinu Istarske županije nije bila niti jedna nositeljica listi, a nisu bile ni visoko plasirane. Druga na listi bila je samo Ana Marinović (Nezavisna lista Dina Debeljuha), a treće su bile Nizana Curanović (BDSH), Mirjana Antolić (IDS-HNS) i Lucija Debeljuh (SDP-Zeleni). Nezavisna lista Plinija Cuccurina pak nije imala niti jednu ženu. (Nenad Čakić)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa