Flego predstavio peto poglavlje: Istra, regija po mjeri žene

0
Flego: Snaga Istre je u poštivanju prava žena i uspostavi ravnopravnosti spolova
Flego: Snaga Istre je u poštivanju prava žena i uspostavi ravnopravnosti spolova

Kandidat za istarskog župana Valter Flego, održao je 7. ožujka u Pazinu predstavljanje petog poglavlja predizbornog programa Platforma 7x7 - Za Istru koja radi!, na temu „Regija po mjeri žene“.

"Snaga Istre je u poštivanju prava žena i uspostavi ravnopravnosti spolova koju ćemo temeljiti na prepoznavanju istinskih problema i potreba žena. U svim  politikama i odlukama  vodit ćemo računa o načelu  ravnopravnosti spolova te voditi kontinuiranu brigu da podjednaku korist od predloženih mjera imaju i muškarci i žene u Istri", poručio je Valter Flego.

Flego je istaknuo kako će se u njegovom mandatu dosljedno primjenjivati princip ravnopravnosti u poduzetništvu žena i muškaraca te će se boriti se protiv svakog oblika radnog, poslovnog i privatnog diskriminiranja žene.

"Zalagat ćemo se svojim aktivnostima i djelovanjem pravne države da nitko na području Istre ne bude diskriminiran, posebno ne na temeljem spola, statusa, dobi ili spolne orijentacije", kazao je Flego.

Prva točka poglavlja odnosi se na uvođenje dodatnih poticaja za zapošljavanje žena s ciljem ostvarivanja njihove ekonomske samostalnosti kroz poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja. "Osnažit ćemo žensko poduzetništvo; poticat ćemo mjere koje omogućuju usklađivanje privatnih i profesionalnih obveza žena kroz omogućavanje fleksibilne i dostupne brige za djecu i starije osobe, kao dadilje i njegovateljice; razvijat ćemo dodatne programe obrazovanja i stipendiranja žena  te prekvalifikacije temeljene na cjeloživotnom obrazovanju", rekao je kandidat za istarskog župana napomenuvši kako će se navedene mjere provoditi sukladno Akcijskom planu za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova Istarske županije.

Drugo, kreirat će se poticajne infrastrukture za ostvarivanje prava žena. Razvoj socijalnih i drugih usluga, kako je objasnio Flego, temeljit će se na angažiranju udruga, smislenim privatnim projektima, podrškom različitim oblicima suradnje te novim aktivnostima kojima će se zadovoljiti potrebe građana Istre i povećati zaposlenost. Pri tome, naglasak će biti na: razvoju različitih institucionalnih i vaninstitucionalnih oblika podrške radi skrbi o osobama starije dobi te o nemoćnim osobama; unapređenju skrbi osobama s invaliditetom; uvođenju mjera za promicanje zdravlja i prevenciju bolesti; promicanju volonterskog rada i sl.

Flego u Pazinu
Flego u Pazinu
Treća mjera donosi kreiranje povoljne i fleksibilnije socijalne infrastrukture za brigu o djeci. Osnovna uloga i cilj predškolskog odgoja jest da stvori čvrst temelj za daljnji cjeloživotni razvoj osobnosti djeteta i kvaliteti njegovog života. Kako bi stvorili preduvjete za njihov razvoj moraju se osigurati uvjeti za zadovoljavanje dječjih potreba i prava. "Zalagat ćemo se, u skladu sa zakonom i dječjim pravima, za radno vrijeme vrtića usklađeno s potrebama djece i zaposlenih roditelja; organizaciju cjelodnevnog rada u vrtiću; organizaciju poslijepodnevnog programa; organizaciju rada subotom ujutro te za osiguravanje demokratskog odgoja i pristupa djeci. Zajedno s općinama i gradovima radit ćemo na tome da izgradimo potrebnu infrastrukturu za obrazovanje djece s radom u  jednoj smjeni. Uvest ćemo olakšice za poslodavce koji otvaraju predškolske ustanove, korporativne jaslice i vrtiće, za djecu svojih radnika", istaknuo je Valter Flego.

Četvrta točka Platforme predviđa dosljednu primjenu principa ravnopravnosti u poduzetništvu žena i muškaraca i borbu protiv svakog oblika radnog, poslovnog i privatnog diskriminiranja žene. "Jednako ćemo vrednovati istu razinu i stupanj obrazovanja žena i muškaraca. Vodit ćemo računa da kod imenovanja članova i članica nadzornih odbora, upravnih tijela, poduzeća s javnim ovlastima i ustanova primjenjujemo princip ravnopravnosti spolova", poručio je Flego i najavio dodatno materijalno i kadrovsko osnaživanje Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Peto mjera odnosi se na nultu stopu tolerancije za nasilje nad ženama i djecom gdje je poseban naglasak stavljen na senzibiliziranje javnosti o problematici nasilja u obitelji. "Nastavit ćemo s podrškom radu udruge 'Sigurna kuća Istre' koja pruža pravnu i psihosocijalnu podršku te uslugu privremenog smještaja ženama i njihovoj djeci – žrtvama obiteljskog nasilja", kazao je kandidat.

Šesta mjera odnosi se na prevenciju, rano otkrivanje i liječenje svih bolesti, a posebno onih koje su prepoznate kao prioriteti u Istri. Naglasak je na potrebi unapređenja socio-zdravstvene zaštite djece, provođenjem programa za zdravlje djece i mladih te programa podrške obitelji. "Radit ćemo na unaprjeđenju zdravstvenih i socijalnih usluga namijenjenih ženama, od redovitih liječničkih pregleda specifičnih za žene (mamografija i slično) do unapređenja zdravstvene skrbi i podrške za trudnice, rodilje i mlade majke", objasnio je Valter Flego.

Sedma točka programa predviđa stvaranje što kvalitetnijih uvjeta za razvoj zajednice u kojoj građani i organizacije civilnog društva u sinergiji s drugim sektorima, aktivno, ravnopravno i odgovorno, u skladu s načelima održivog razvoja, sudjeluju u stvaranju društva blagostanja i jednakih mogućnosti za svih.  "Razvoj civilnog društva je trajna zadaća očuvanja i razvoja civilizacijskih dosega u Istri, posebno razvojem institucionalnih mehanizama za suradnju i koordinaciju  između tijela regionalne i lokalne samouprave i civilnog društva. Cilj je razvijeno civilno društvo, razvijenih i vrlo angažiranih udruga, klubova i društava, što je dobra pretpostavka za jačanje participativnog pristupa razvoju", zaključio je današnje predstavljanje Platforme 7x7 kandidat za istarskog župana Valter Flego.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa