Klub žena IDS-a za ravnopravno sudjelovanje i zastupljenost žena u političkom odlučivanju

0
Mirjana Galant: Primjeri iz visoko razvijenih zemalja pokazuju put kojim bi trebale ići Istra i Hrvatska
Mirjana Galant: Primjeri iz visoko razvijenih zemalja pokazuju put kojim bi trebale ići Istra i Hrvatska

"Klub žena IDS-a aktivno sudjeluje u formiranju predizbornog programa IDS-a te su prihvaćeni i ugrađeni u predizborni program stranke naši prijedlozi, kao što su  poticanje zapošljavanja žena te kreiranje povoljnije socijalne infrastrukture za brigu o djeci i nemoćnima, čime će se ženama olakšati ulazak na tržište rada i poduzetništva", izjavila je v.d. Predsjednica Kluba žena IDS-a Mirjana Galant 7. ožujka na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama IDS-a u Puli.

Predsjednica Kluba žena IDS-a je istaknula kako primjeri iz visoko razvijenih zemalja jasno pokazuju put kojim bi trebale ići Istra i Hrvatska, a to je veća ravnopravnost spolova, jednakost u plaćama, jednakost u participaciji  u radnoj snazi i managerskim pozicijama, te zastupljenost u političkim sferama odlučivanja.

Galant je naglasila da je „cilj uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca osigurati bolje međusobno razumijevanje i poštivanje te povećati društvenu korist u rješavanju problema važnih za uspješno funkcioniranje društva, a koja proizlazi iz raznolikosti stajališta i iskustava“.

"Radi poboljšanja stanja na lokalnim izbornim listama svim smo podružnicama IDS-a poslale Pismo namjere kojim KŽ nudi suradnju u kreiranju izbornih lista sa željom da na predstojećim izborima IDS ima liste koje su u potpunosti usklađene sa Zakonom o ravnopravnosti spolova", zaključila je v.d. Predsjednica KŽ IDS-a Mirjana Galant.

Istra je razvijena regija koja u svojoj Županijskoj skupštini ima 55% žena

Potpredsjednica KŽ IDS-a Roberta Lakošeljac smatra da je potrebno, kako bi se prethodni ciljevi postigli, raditi na boljoj edukaciji žena te boljoj organiziranosti, komunikaciji i informiranosti žena u stranci.

"Organizacijom i formiranjem podružnica KŽ IDS-a motivirale smo žene na aktivno sudjelovanje te im se na ovaj način da priliku da se iskažu i pokažu svoje kvalitete, rekla je Lakošeljac dodajući da su upravo zbog toga organizirali desetak susreta sa različitim sadržajima da bi se bolje vodilo brigu o novim članicama, edukacijama od osnova funkcioniranja stranke do komunikacijskih vještina, program političkog obrazovanja za ženski aktivizam i slično".

Članica predsjedništva KŽ IDS-a Lucija Čekić podsjetila je na nisku zastupljenost žena u odlučivanju na lokalnoj razini. "U Istarskoj županiji, konkretno kada govorimo za IDS, prilikom sastavljanja lista za prethodne lokalne izbore 2009. godine neke općine i gradovi su zaista imali na svojim listama zastupljenost žena veću od 30% što nas veoma zadovoljava, jer su se pridržavali Zakona o Ravnopravnosti spolova - Zakon o kvotama", kazala je Čekić te je nadodala: "No, ono što nas zabrinjava su one općine i oni gradovi koji na svojim listama za prethodne izbore nisu imali niti jednu ženu na listi. Stoga se nadamo da se takve stvari više neće ponavljati te da ćemo na njihovim listama vidjeti i ženska imena i prezimena, jer ipak je Istra razvijena regija koja u svojoj Županijskoj skupštini ima 55% žena".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa