Sporni papci i rogovi: Kakva treba biti istarska koza na hrvatskom grbu?

0
Diljem Hrvatske vijore se različite zastave
Diljem Hrvatske vijore se različite zastave

Kako treba izgledati hrvatski grb i koje su boje slavonska kuna i istarska koza, postala je prava dilema. Priču je zakotrljao osječki Vodovod koji je poništio natječaj za kupnju 30.000 zastava, nagrada za uredne platiše, jer ponude ne odgovaraju grafičkim standardima, piše Večernji list.

Iznijelo je to na vidjelo pomalo apsurdnu činjenicu da se diljem Hrvatske vijore različite zastave. Prema Zakonu o grbu, koji je 1990. izglasao Sabor, koza je zlatna s crvenim papcima i rogovima, a kuna je smeđa s bijelim trbuhom. No, na stranicama Sabora objavljene su dvije različite slike. Uz opisani grb, klikom na link ispod otvara se prikaz na kojem je koza potpuno zlatna, a kuna je zlatno-bijela. Potonji je izgled grbova, naime, propisan grafičkim standardima, iz 2011. Nacrt grba koji je 1990. prihvaćen u Saboru i danas u svojim ladicama čuva umirovljeni akademik Nikša Stančić, suautor knjige Povijest hrvatskog grba.

"Zastava mora izgledati onako kako piše u zakonu, a ne u nekakvom aktu koji je donesen kasnije", ističe Stančić. Ako je na stranicama Sabora drukčije znakovlje, to ne znači, nastavlja on, da je u skladu sa zakonom. Slaže se s njim i povjesničar Mario Jareb. Grafički standard bi trebao biti razrađeni zakon, usklađen i uklopljen u njega, a nikako ga ne bi smio mijenjati.

"Problem je s grafičkim standardom što nije, koliko znam, 'prošao' kroz Narodne novine" priča Jareb. Sve je ovo odraz, kako kaže, popriličnog šlamperaja prema državnim obilježjima. "Nije detaljno propisano kako grb treba izgledati, nego je ostavljeno ljudima da rade što hoće ", ocjenjuje i nastavlja da oba rješenja mogu biti "ispravna", samo je to pitanje politike, piše Večernji list.

"Kuna je uvijek bila smeđa. No, možda su grafičari procijenili da je jednostavnije prikazivati je zlatnom", navodi. Različite verzije grba komentirali su i u Saboru. Zbog napretka računalne tehnologije, te korištenja brojnih inačica grba i zastave RH, Predsjedništvo Sabora donijelo je zaključak o potrebi za izradom grafičkih standarda u vektorskom obliku s preciznim uputama i standardima boja. Razmatramo mogućnost izmjena i dopuna Zakona koje bi obuhvatile grafičke standarde.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa