Spoj istarskog i slovenskog sela na tradicijsko-gastronomskoj večeri prijateljstva

0
KUD „Rakalj“ predstavio je gostima gostione Domen Istru svojom svirkom na roženicama i mihu, kantom i istarskim plesovima
KUD „Rakalj“ predstavio je gostima gostione Domen Istru svojom svirkom na roženicama i mihu, kantom i istarskim plesovima

Proteklog vikenda KUD „Rakalj“ iz Raklja boravio je na dvodnevnom gostovanju u Šmarješkim toplicama u susjednoj Sloveniji. Na poziv gospodina Jože Zorka KUD „Rakalj“ bio je gost istarske tradicijsko-gastronomske večeri koja se održala u turističko-seoskom gospodarstvu Domen. Da je gospodarstvo Domen lijepo i moderno uređena gostiona s prenoćištem najviše zasluge ima otac Jože koji je sa obitelji 1985. godine počeo graditi novi objekt po smjernicama Instituta za kulturnu baštinu Novog Mesta.

U tradicionalnom ruralnom ambijentu KUD „Rakalj“ predstavio je gostima gostione Domen Istru svojom svirkom na roženicama i mihu, kantom i istarskim plesovima. Goste su upoznali sa ljepotama   svoje općine, Pulom , te ostalim  turističkim odredištima diljem istarske obale, a literarnim uratkom mladoga Luke Faragune, Sv. Agnija-najljepši vidikovac, približili su im znamenitosti i ljepote svojega  Raklja.

Želje dobrodošlice Rakljancima su uputili domaćini, gospodin Jože sa svojom familijom, županica za Šmarješke toplice, predsjednik Turističke zajednice Šmarješke toplice, te predsjednik Hrvatske kulturne udruge Novo Mesto. Nakon folklornog dijela uslijedio je gastronomski dio večeri. Kako je večer predstavljala spoj istarskog i slovenskog sela domaćini su gostima i posjetiteljima ponudili tradicionalna istarska jela koja su sljubili sa vrhunskim slovenskim vinima, a  najpoznatiji je Dolenjski cviček. Vrhunac večeri predstavljala je istarska maneštra  skuhana u pravom rakljanskom loncu koji je ujedno i zaštitni znak KUD-a „Rakalj“.

Drugi dan gostovanja u Sloveniji bio je rezerviran za upoznavanje Dolenjske. U Termama Šmarješke toplice, u hotelu Šmarjeta svojim nastupom predstavili su Istru gostima rehabilitacijskog lječilišnog centra. Putujući Dolenjskom posjetili su Kostanjevicu na Krki, grad i središte istoimene općine čiji glavni  dio grada leži na umjetnom riječnom otoku na rijeci Krki gdje su kajacima otplovili otok. Zadnja stanica prije povratka u  Istru bio je muški samostan duhovnog reda kartuzijanaca u Dolenjskoj .U blizini samostana nalazi se i muzej na otvorenom, tj. eko selo Pleterje gdje su Rakljanci imali priliku vidjeti kako se nekad živjelo u strogom vjerskom okruženju.

Posjet slovenskom selu za članove KUD-a bio je uistinu jedinstveni doživljaj. Budući da su u trenutku kada su prekoračili prag slovenskog sela postali dio priče koju su pomogli stvoriti i oni sami, rodila se jedna nova suradnja koja će se nastaviti u Raklju i to već u srpnju na II. Folklornim susretima „Spod mi Raklja sela".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa