Damir Zlatar Frey u suradnji s HNK Varaždin i INK Pula postavio Gloriju

0
Scena iz Glorije: Helena Minić i Ivica Pucar
Scena iz Glorije: Helena Minić i Ivica Pucar

U ova gospodarski teška vremena dvije su kazališne kuće, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Hrvatsko narodno kazalište Varaždin, udružile svoje snage i na 100. godišnjicu rođenja Ranka Marinkovića na daske postavili Gloriju.

Tu je dramu jednog od najznačajnijih likova hrvatske književnosti na scenu postavio redatelj Damir Zlatar Frey, koji je ujedno koreograf i scenograf na ovoj predstavi, za nju je odabrao glazbu, a uz kostimografkinju Desanku Janković zaslužan je i za kostime.

„Ova je predstava itekako dostojna velike obljetnice u kojoj su naši glumci u vrlo zahtjevnim ulogama doista dali sve od sebe“, izjavila je na konferenciji za medije 6. ožujka u Puli, ravnateljica Istarskog narodnog kazališta, Gordana Jeromela Kaić istaknuvši kako je sigurna da će Freyeva Glorija sve očarati.

Ravnateljica je dodala kako je koprodukcija dvaju kazališta zasigurno put kojim i dalje treba ići. Veliko je to iskustvo, smatra, za obje strane i svakako formula kako se udruženim snagama othrvati od krize koja je itekako zahvatila i kulturu.

Frey je rekao kako je davno naslutio velike mogućnosti Marinkovićeva teksta, no dodao i da je igrom slučaja to realizirao upravo u godini velike obljetnice, što je sretna podudarnost. „Bez ovakvih glumačkih talenata i njihove želje za radom, to ne bi mogao ostvariti“, dodao je priznavši kako je trebalo puno strpljenja, usmjeravanja i „vaganja“ na ovoj predstavi. „Trebalo je precizno odvagati svaki osmijeh, trenutak tišine i pogled u ovoj predstavi, a takvo što, toliko teško nisam napravio u zadnjih deset godina“, kazao je Frey govoreći o radu na predstavi.

Konstatirao je kako je Marinković veličanstven autor koji je napisao čudo dramske literature te ga je on sa zadovoljstvom postavio na scenu. „Iako se to dogodilo upravo u vrijeme tenzija između države i crkve, mi s tim nemamo nikakve veze, nas je zanimala samo potresna ljubavna priča“, rekao je.

Puljanka Helena Minić, glumica INK igra Gloriju i priznaje kako joj je rad na toj ulozi bio iznimno emotivan, težak, ali istovremeno najljepše glumačko iskustvo do sada. „Bilo je mirno i iskreno, puno ljubavi i radom na Gloriji otišla sam korak dalje kao čovjek, a samim time i kao glumac“, rekla je Minić naglasivši kako u Hrvatskoj nema takvih predstava. „Frey je napravio čudo u koje smo svi mi puno uložili“, zaključila je.

Ivica Pucar, glumac varaždinskog HNK igra Don Jera i rekao je da je siguran kako će publika, unatoč teškoj i tragičnoj priči, uživati u ovoj sjajnoj predstavi.

Priča je smještena u jednu otočku župu, a priča je to o pokušaju mladog svećenika da u krizno poratno vrijeme lažnim «čudom» učvrsti poljuljanu vjeru. Stoga časnu sestru Magdalenu, a bivšu cirkusku umjetnicu Gloriju, stavlja na oltar u crkvi umjesto Bogorodičina kipa. Ali očekivano «čudo» prometnut će se u neuspjeh, odnos don Jere i Glorije u ljubav čija nemogućnost i okrutnost vraća Gloriju nazad u cirkus gdje i pogiba. Osudivši svojim skokom u smrt svaki dogmatizam i totalitarizam.

„Ovaj dramski mirakul u šest slika, kako ga je sam autor podnaslovio, upravo je sjajan teatarski izazov redateljskoj poetici Damira Zlatara Freya. Frey snažnim slikama, tu dramu otvorene strukture prostora izmješta likovno i značenjski u teatarsko mjesto zaigranosti i zapitanosti gdje se ponajprije poseže za onim ludističkim elementima ove drame. Otvarajući pri tom «Gloriji» i vrata budućih vremena“, veli dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

U predstavi uz Minić i Pucara igraju Jan Kerekeš, Zvonko Zečević, Mijo Pavelko,  Zdenko Brlek, Robert Ugrina i Sofija Cingula.

Pulska premijera Glorije  bit će na programu INK Gradskog kazališta Pula 8. ožujka 2013. u 20 sati, a reprize su 9. i 10. ožujka u 20 sati te 12. ožujka i 12.30 i 20 sati. (Tekst: Paola Albertini, foto: Saša Miljević/INK)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa