Porečke feministice žele više žena na euroizborima

0
Talijanska parlamentarka Licie Ronzulli i njena dvogodišnja kćer
Talijanska parlamentarka Licie Ronzulli i njena dvogodišnja kćer

Ženske feminističke organizacije CESI i BaBe! iz Zagreba, Domine iz Splita, Centar za građanske inicijative - CGI iz Poreča i Delfin iz Pakraca zahtijevaju od mjerodavnih institucija i političkih stranaka kampanju informiranja o postupku glasovanja te poštivanje kvote od 40% žena na izbornim listama za predstojeće izbore hrvatskih zastupnika/ca u Europski parlament.

Naime, u otvorenom pismu udruge potpisnice zahtijevaju od političkih stranaka da poštuju odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova koji u članku 15. kaže da su "Prilikom utvrđivanja i predlaganja liste kandidata/tkinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kao i za izbor članova u Europski parlament političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji dužni su poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama sukladno članku 12. ovoga Zakona".

"Uravnotežena zastupljenost pak znači da mora biti najmanje 40% podzastupljenog spola. U slučaju kreiranja lista kandidata/kinja za Europski parlament to bi značilo da na svakoj listi treba biti najmanje 5 žena, odnosno najmanje 5 muškaraca", navode u pismu.

Udruge također ističu kako bez ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u procesu obnašanja vlasti ne možemo očekivati niti ravnopravnost u drugim područjima života te samim time niti oživotvorenje stvarne ravnopravnosti spolova.

"U Europskom parlamentu udio žena kontinuirano raste a u 2012. godini bio je 34,6%.  Ravnopravnost spolova jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije, jednako kao što je temeljna društvena vrednota zapisana u Ustavu Republike Hrvatske. Republika Hrvatska uložila je značajne napore u donošenje antidiskriminacijskog zakonodavstva. Vrijeme je da političke stranke donesene Zakone počnu poštivati i provoditi", stoji u otvorenom pismu kojeg potpisuju ženske feminističke organizacije: CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, BaBe!, DOMINE – feministička organizacija za promicanje ženskih prava i razvoj civilnog društva, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN i Centar za građanske inicijative Poreč – CGI.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa