Flego u Buzetu predstavio četvrto poglavlje predizbornog programa

0
Tema četvrtog modula je moderna zdravstvena zaštita i predana socijalna skrb
Tema četvrtog modula je moderna zdravstvena zaštita i predana socijalna skrb

Kandidat za istarskog župana Valter Flego u Buzetu, 4. ožujka, održao predstavljanje četvrtog poglavlja predizbornog programa Platforma 7x7 - Za Istru koja radi!, na temu „Za modernu zdravstvenu zaštitu i predanu socijalnu skrb“.

"Visok društveni standard može se postići samo ako se zajednica kao cjelina svjesno opredijeli za visok stupanj zdravstvene i socijalne zaštite. Primjeren sustav zdravstvene i socijalne zaštite pružit će građanima Istre sigurnost i u najtežim trenucima", rekao je Flego i dodao: "U zdravstvu je potrebno osigurati dostupnost i teritorijalnu ujednačenost usluga, prvenstveno izgradnjom nove Opće bolnice u Puli, modernizacijom postojeće mreže domova zdravlja te primjerenim razvojem Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'dr. Martin Horvat'".

Predizborni program obuhvaća 7 točaka za modernu zdravstvenu zaštitu i najviše standarde socijalne skrbi: Jačanje svih programa prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bolesti; Kvalitetniji socijalni program; Gradimo novu bolnice u Puli!; 3 nova doma umirovljenika; Pomoć i programi za aktivnu treću životnu dob; Posebna briga za osobe s posebnim potrebama te Stalna borba protiv ovisnosti svih vrsta.

Prva mjera odnosi se na jačanje svih programa prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bolesti. Posebnim mjerama planski će se rješavati prioriteti utvrđeni Županijskim planom za zdravlje uz stalnu skrb za razvoj sustava zdravstva u materijalnom i kadrovskom smislu. Hitna medicinska pomoć je izuzetno značajna djelatnost za koju će se osigurati visoka efikasnost i stalna prisutnost.

"Aktivno ćemo sudjelovati u daljnjem razvoju sustava primarne zdravstvene zaštite, prije svega obiteljske medicine koja čini temelj zdravstvenog sustava. Nastojat ćemo uvoditi najsuvremenije dijagnostičke metode kako u novu bolnicu tako i u postojeću mrežu domova zdravlja", kaže Flego i nastavlja: "Također, izuzetno značajnu djelatnost predstavlja hitna medicinska pomoć kojoj ćemo osigurati visoku učinkovitost i stalnu prisutnost. Ulagat ćemo u sustav palijativne skrbi na području županije kroz podršku institucionalnom obliku skrbi".

Druga točka Platforme donosi kvalitetnije socijalne programe koji će uključivati suradnju lokalne samouprave sa zavodima za socijalnu skrb u Županiji, domovima socijalne skrbi, organizacijama civilnog društva i drugim subjektima.

"Socijalnim programom kroz razne oblike podmirivanja osnovnih životnih potreba i troškova osiguravat ćemo  pomoć za djecu i mlade, pomagati osobama slabijeg imovinskog stanja  i građanima starije životne dobi. Podršku u radu davat ćemo udrugama i ustanovama koje se bave zaštitom prava i osiguravanjem primjerenih oblika skrbi za najugroženije skupine", kazao je Flego koji udruge i ustanove vidi kao partnere u ostvarivanju cilja suzbijanja socijalne isključenosti, ugroženosti i siromaštva.

"Treće, gradnja i opremanje nove moderne Opće bolnice Pula, kakvu istarski građani i bolničko osoblje predugo čekaju, predstavlja projekt čije je ostvarenje, u ovom trenutku, najpotrebnije Istri i u kojemu će Istarska županija biti aktivan sudionik", poručio je Valter Flego.

U ovaj je projekt Grad Pula već uložio 17 milijuna kuna, a Istarska županija i svi gradovi Istre preuzeli su na sebe obvezu za financiranje u iznosu od 150 milijuna kuna. "Nova će bolnica biti situirana u dva međusobno povezana objekta koja će se realizirati dogradnjom postojeće zgrade ginekologije u Puli. Projektom su ukupno predviđena 594 kreveta u trokrevetnim, dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama s vlastitim kupaonicama, uz najsuvremeniju medicinsku opremu", objasnio je kandidat za istarskog župana.

Četvrta mjera predviđa otvaranje novih domova za umirovljenike u Labinu, Pazinu i Puli te dogradnju domova u Rovinju i Buzetu, a dio kapaciteta bit će prenamijenjeno za oboljele od  raznih tipova demencija poput Alzheimerove bolesti.

"Osobe treće životne dobi danas nažalost spadaju u najugroženiji dio populacije. Naša zadaća je da svim sredstvima i dalje stvaramo uvjete za miran i siguran život tih naših sugrađana. Cilj je da u ovom području što prije dostignemo socijalni standard Europske unije. Ovi projekti, osim brige za osobe treće životne dobi, nose i 255 novih radnih mjesta u Istri", istaknuo je Valter Flego.

Peto, poticat će se programi cjeloživotnog učenja za starije osobe kao što su kompjuterske radionice, učenje stranih jezika i slično. Također, razvijat će se sustavi „dnevnih boravka“ i “pomoći u kući” kao novi oblici skrbi za osobe treće životne dobi te će se osigurati kvalitetna uslugu dostave obroka.

"Štitit ćemo dostojanstvo starijih osoba, posebno uvođenjem mjera za promicanje zdravlja i prevenciju bolesti i u tu svrhu  nastojat ćemo učinit specijalističku djelatnost dostupnijom starijim osobama sufinanciranjem dolazaka liječnika specijalista po svim domovima zdravlja", naglasio je kandidat za istarskog župana.

Šesta mjera odnosi se na briga za osobe s posebnim potrebama kroz realizaciju namjenskih programa koji će im olakšati život. "Koordiniranim akcijama centara za socijalnu skrb i zavoda za zapošljavanje činit ćemo sve da osobama s invaliditetom omogućimo osnovno ljudsko pravo – pravo na rad. Budući da osobe s posebnim potrebama često ostaju na skrbi samo svojim roditeljima bitno je sustavno i dugoročno osigurati programe koji će pratit rad osobama s posebnim potrebama kroz dnevne centre, radionice i druge aktivnost", kazao je Flego.

Sedma točka programa, odnosno stalna boba protiv svih vrsta ovisnosti predviđa aktivnosti kojima je cilj osvijestiti građane, prvenstveno mlade, o problemu ovisnosti. "Organizirat ćemo info punktove uz sudjelovanje vladinih i nevladinih udruga, tribine te susrete članova klubova liječenih ovisnika, kontrole prodaje alkohola i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama te upoznavanje odgovornih osoba sa zakonskim odredbama", zaključio je kandidat za istarskog župana predstavljanje četvrtog poglavlja Platforme 7x7.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa