Talijanska unija će na izborima podržati IDS i Valtera Flegu

0
Boris Miletić, Ivan Jakovčić, Valter Flego, Furio Radin i Maurizio Tremul
Boris Miletić, Ivan Jakovčić, Valter Flego, Furio Radin i Maurizio Tremul

Predstavnici Talijanske unije potpisali su Sporazum o suradnji s IDS-om kojim su najavili zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima. Naime, predsjednik Talijanske unije, Furio Radin i predsjednik izvršnog vijeća Talijanske unije, Maurizio Tremul, susreli su se 5. veljače u Puli s predstavnicima Istarskog demokratskog sabora, kao političke stranke koja je tradicionalno bliska Talijanskoj nacionalnoj zajednici, a čiji predstavnici i kandidati na predstojećim županijskim izborima nisu imali kontroverzne stavove.

Kako je rekao Radin, razgovori su vođeni kako bi se utvrdilo postojanje uvjeta za preporuku njihovim članovima o glasovanju na slijedećim županijskim izborima u Istri. „Uzimajući u obzir zalaganje IDS-a za prava Talijanske Nacionalne zajednice, a posebno činjenicu da će IDS na svojim izbornim listama u Istri, za župana, načelnike i gradonačelnike, odnosno njihove zamjenike te za općinska i gradska vijeća i u Skupštinu Istarske županije uvrstiti kandidate iz redova talijanske nacionalne zajednice, koje će zajednički utvrditi IDS i Talijanska unija. Držimo da su ispunjeni uvjeti za preporuku našim članovima o glasovanju za kandidata IDS-a na slijedećim županijskim izborima u Istri“, izjavio je Radin.

Dodao je kako će se postignut dogovor konačno će oblikovati početkom ožujka, nakon sjednice Skupštine Talijanske unije te naglasio da podržavaju kandidaturu Valtera Flega za istarskog župana.

Predsjednik IDS-a, Ivan Jakovčić je dodao kako povijest njihove suradnje seže od prvih dana lokalnih i regionalnih izbora u Istri. „Upravo je IDS na svojim listama još 1993. imao pripadnike talijanske nacionalne zajednice i ovom prilikom želim podsjetiti na činjenicu da su Talijanska unija i IDS dvije društvene snage Istre koje su se izborile za dvojezičnost Istre kroz statut Istarske županije. Bila je to duga pravna bitka koja je završila na ustavnom sudu i pokazala zajedništvo Istre između vodstva IDS-a i vodstva Talijanske unije devedesetih godina. Rezultiralo je to ustavnim zakonom“, rekao je Jakovčić.

Dodao je kako su multikulturalnost Istre i njezina dvojezičnost, svjetionik za Hrvatsku. „Zato je naše zajedništvo jedna velika snaga zadnjih 20 godina. Nadam se da će se suradnja nastaviti i na ovim izborima, u duhu svega onoga što smo zajednički napravili prije 20 godina“, rekao je napomenuvši kako su napravili puno, ne samo za Istru i Hrvatsku, već i čitav ovaj dio Europe.

Flego: Dvojezičnost i multikulturalnost nemaju alternativu

IDS-ov kandidat za župana Valter Flego također je zadovoljan postignutim dogovorom. „Danas sam sretan i kao čovjek i kao kandidat za župana. Prvenstveno zato što živim u Istri gdje neke stvari, poput dvojezičnosti i multikulturalnosti, nemaju alternativu. I ovaj današnji sastanak daje mi snagu i vjeru i siguran sam da će se naša suradnja nastaviti“, izjavio je.

Flego smatra zajedničku suradnju izuzetno bitnom posebno s obzirom na skori ulazak u EU. „Sutra ćemo svi zajedno živjeti u velikoj europskoj obitelji, a mostovi učinjeni proteklih godina još će nas više povezivati s Europom i upravo na mostovima te suradnje, siguran sam, sutra ćemo realizirati brojne zajedničke projekte“, rekao je Flego, a s tim se riječima složio i Tremul.

Valter Flego, Furio Radin i Maurizio Tremul
Valter Flego, Furio Radin i Maurizio Tremul
Pulski gradonačelnik, Boris Miletić rekao je kako je sretan što u Puli danas doista svi živimo slobodno i zajedno. Prisjetio se velikog povijesnog susreta dvaju predsjednika u Puli, Giorgia Napolitana i Ive Josipovića u pulskoj Areni. „Prošlu godinu u našem gradu smo obilježili 65. obljetnica od prestanka vojne uprave. To ističem jer su od 1945. do 1947. godine u našem gradu bile izuzetno velike podjele. Te podjele nisu donijele ništa dobroga, samo su uzrokovale brojne teške sudbine naših sugrađana od kojih su neki napustili svoj rodni grad. Zato sam danas sretan što živimo u slobodnoj Puli i zahvaljujem se Zajednici Talijana na izuzetnoj suradnji“, napomenuo je Miletić  i izrazio uvjerenje da će se u Puli očuvati taj suživot i da ćemo i dalje biti svijetli primjer kako se zajedno živi i radi, ne samo u Hrvatskoj, već i šire. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa