Slučaj S.Č. iz Raše: MUP ne nadzire vaša računala, radi se o virusu Trojan

0

Labinska policija je 28. siječnja zaprimila prijavu o pojavi računalnog virusa. Naime, S.Č. (27) s područja Raše prijavila je kako je na osobno računalo primila obavijest MUP-a o blokadi računala s upozorenjem da mora platiti 500 kuna novčane kazne kako bi MUP, nakon uplate, uklonio blokadu. Umjesto uplate, S.Č. je cijeli slučaj prijavila policiji, izvijestila je istarska policija.

Saznajemo i kako S.Č. nije jedina na Labinštini kojoj se ovo dogodilo, već je policija zaprimila nekoliko takvih prijava. S obzirom na navedeno, Policijska uprava istarska upozorava građane o pojavi računalnog virusa s lažnim upozorenjima MUP-a, koji ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta te kršenja autorskih prava. Radi se o Trojan virusu, takozvanom GVU „Trojan“ koji radi „otmicu“ računala.

To je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry, te korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori kako su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i slično. Od korisnika se traži da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice, nakon čega će računalo biti otključano u roku od 72 sata.

Na isti ili sličan način virus se pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a. Umjesto plaćanja, Policijska uprava istarska poziva građane da se s punim povjerenjem obrate policiji na broj 192 i prijave događaj kako bi policajci poduzeli sve potrebne mjere.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa