Gradonačelnici Pule žele biti Miletić, Grbin, Kajfeš, Peruško, Licul, Srdoč...

0
Još uvijek nisu poznati svi kandidati za pulskog gradonačelnika
Još uvijek nisu poznati svi kandidati za pulskog gradonačelnika

Prije četiri godine za gradonačelnika Pule natjecalo se sedam kandidata. Aktualni gradonačelnik Boris Miletić, tada zajednički kandidat IDS-a i SDP-a, dobio je 57,91 % glasova, za nezavisnu kandidatkinju Loredanu Štok tada je glasalo 11,59 % Puljana izašlih na izbore, a za Brunu Nefata (Ladonja) 8,90 %. Na četvrtom mjestu bio je Livio Bolković (ISDF-HNS-Zelena stranka) s 8,43 %, a iza njega Lovorka Tomičić (HDZ) s 4,95 %, Radovan Cvek (HSU-HSLS) s 4,50 % glasova i nezavisna Tatjana Tomaić, koja je osvojila samo 1,87 % glasova.

Iako još nisu poznati svi kandidati za predstojeće izbore, već sada ima promjena u odnosu na prošle izbore. Boris Miletić je ostao bez podrške SDP-a, ali je uz sebe dobio HNS. SDP će imati svog kandidata, Peđu Grbina, a podršku će mu dati i HSU, koji je prije četiri godine imao vlastitog kandidata. No, dio SDP-ovaca, nezadovoljnih politikom Zorana Milanovića, navjerojatnije će ići na IDS-ovu listu i dati podršku IDS-ovom kandidatu Borisu Miletiću, pa Peđa Grbin još uvijek nije siguran koliko će dojučerašnjih SDP-ovaca glasati za njega. No, zato može računati na bivše glasače Radovana Cveka.

Osim njih, kandidata za gradonačelnika Pule sigurno će imati Ladonja, a tko će to biti znat će se tek nakon završenih predizbora u toj stranci. Trenutni kandidati su dr. Irenko Srdoč i Mauricio Licul.

HDZ će također imati svog kandidata, ali to neće biti Lovorka Tomičić, već Zrinko Kajfeš, koji je prije četiri godine bio kandidat za njezina zamjenika. Od nestranačkih osoba kandidaturu za gradonačelnika Pule nedavno je najavio Zoran Peruško, glasnogovornik Lučke uprave Pula, nogometni trener i sin bivšeg saborskog zastupnika i dugogodišnjeg prvog čovjeka istarskog SDP-a Antona Peruška.

Polarizacija postoji i među nacionalnim manjinama. Talijani i Bošnjaci će podržati Borisa Miletića, a Srbi Peđu Grbina. Albanci su uvijek podržavali Luciana Delbianca i stranke nastale iz njegovog političkog okruženja, pa će biti zanimljivo kome će se ovaj put prikloniti. Još uvijek je nepoznato što će biti s Loredanom Štok s obzirom da u posljednje vrijeme ne sudjeluje u radu Gradskog vijeća, a do travnja će se sigurno pojaviti još koji nestranački kandidat za gradonačelnika. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa