Vježba evakuacije: Ispraznili školsku zgradu za nepune dvije minute

0
U vježbi je sudjelovalo 300-tinjak učenika i 50-ak djelatnika škole
U vježbi je sudjelovalo 300-tinjak učenika i 50-ak djelatnika škole

U osnovnoj školi Rivarela u Novigradu 28. siječnja u 11 sati provedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i djelatnika škole u slučaju požara. U vježbi je sudjelovalo 300-tinjak učenika i 50-ak djelatnika škole, koji su nakon zvučnog znaka za opasnost od požara u nepune dvije minute napustili školsku zgradu kroz tri izlaza, te se okupili u školskom dvorištu.

U simuliranoj evakuaciji sudjelovalo je i 10 vatrogasaca s interventnim vozilima - pet članova novigradskog DVD-a Neapolis, te pet pripadnika JVP Umag, kao i 20-ak pripadnika Crvenog križa – volonteri iz novigradske podružnice i članovi mobilne interventne ekipe Crvenog križa Buje, nadležne za područje čitave Bujštine.

Dok su vatrogasci nadzirali evakuaciju i obavili sve aktivnosti neophodne za intervenciju gašenja požara, pripadnici Crvenog križa pomogli su u simuliranoj evakuaciji ozlijeđenih i pružanju prve pomoći. Na mjestu evakuacijske vježbe odnosno simuliranog požara bila je i patrola MUP-a, a vježbu je pratio i novigradski gradonačelnik Anteo Milos.

Vježba je organizirana sukladno planu evakuacije i spašavanja OŠ Rivarela, s ciljem praktične provjere Plana, a s posebnim težištem na provjeri osposobljenosti djelatnika i polaznika škole za postupanje u slučaju izvanrednih situacija, kao i valjanosti predviđenih pravaca evakuacije te brzine intervencije žurnih službi.

Na ovoj razini vježba evakuacije i spašavanja nije provedena 10-ak i više godina, doznajemo od ravnateljice OŠ Rivarela Davorke Parmač, koja nam je prenijela svoje, ali i zadovoljstvo drugih sudionika vježbe, vatrogasaca i pripadnika Crvenog križa, koji su akciju zajednički ocijenili vrlo uspješnom. Doznajemo i kako je samoj vježbi proteklog tjedna prethodio radni sastanak s pripadnicima vatrogasaca, tijekom kojega su analizirane pojedinosti vježbe, tehnički i drugi preduvjeti za njezinu uspješnu realizaciju, odnosno sigurnosna situacija u školskoj zgradi po pitanju opasnosti od požara.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa