Znate li što su kliznik, kliznica, dodirnica i iskočnik?

0
Imate li gnjavaška?
Imate li gnjavaška?

Kad bismo u početku teksta spomenuli da će se govoriti o jeziku, onda bi konotacije i aluzije bile još snažnije, pa je bolje takav uvod preskočiti.

Naime, posao urednika portala, ujedno i lektora, zahtjeva znanje hrvatskoga jezika i jezičnih normi, a isto tako i dobro poznavanje rada na računalu. Potraga za znanjem ovog je puta dovela do, u najmanju ruku zanimljivih spoznaja.

Uza sav trud, i to što se često uhvatim i u neznanju, ipak mi nije bilo na pameti da nemam dirnik, da često dodirujem kliznik, i da mi se svako toliko pojavi iskočnik. Naime, da ne duljimo, spomenute riječi su prijedlozi hrvatskih naziva za pojmove u računalnoj terminologiji koji se spominju u 59. broju stručnog časopisa Jezik.

Ako vam netko kaže da vas je htio nazvati preko bezručnjaka, jer vam je htio reći ima da mu ne radi nakrilnik, jer mu se pojavljuju iskočnici zbog gnjavaška kojeg je dobio nakon što je pritisnuo unosnicu, ne brinite se. Taj netko vas je htio nazvati preko hands free uređaja koji ima touch screen, da vam kaže da mu ne radi laptop  jer mu se pojavljuju pop-up prozori, zbog spama kojeg je dobio kad je pritisnuo enter. O tome koju od ove dvije opcije manje razumijete, nije potrebno raspravljati. (Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa