Valter Flego: Usporediti Radina s Mussolinijem je skandalozno

0
Valter Flego, IDS-ov kandidat za župana
Valter Flego, IDS-ov kandidat za župana

„Uspoređivanje predstavnika talijanske nacionalne zajednice s Benitom Mussolinijem je skandalozno i nedopustiv udar na temeljne vrijednosti Istre u kojoj je suživot – convivenza način života i to neovisno o kojoj je nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj zajednici  riječ“, reagirao je Valter Flego, IDS-ov kandidat za župana, na riječi Damira Kajina, a ponukan, kako je rekao, brojnim pozivima uznemirenih sugrađana pripadnika talijanske nacionalne zajednice u Istri.

Flego naglašava kako se kvalifikacije Damira Kajina u kojima se predstavnicima talijanske nacionalne zajednice obraća riječju 'fašizam' nisu se koristile niti 90-tih godina za vrijeme rata kada su nacionalne tenzije bile na vrhuncu.

„Pripadnici talijanske zajednice kontaktirali su me zgroženi ponašanjem Damira Kajina i obavijestili me da su izjave Damira Kajina proslijedili talijanskoj vladi, te talijanskom konzulatu i ambasadi u Hrvatskoj, te da se očekuje njihova reakcija.

Svjesni smo da je kampanja u tijeku i da će se kandidati kojima program i konkretni projekti nisu jača strana koristiti svim sredstvima da izazovu pažnju medija, ali izazivanje međunacionalnih tenzija u Istri, bila kampanja ili ne, u najmanju je ruku šokantna.  

Budući da napad dolazi nakon najave podrške talijanske nacionalne zajednice,  pitam se što će se dogoditi nakon što dobijem podršku srpske, bošnjačke, albanske, slovenske i ostalih nacionalnih zajednica?“, rekao je Valter Flego.

IDS-ov kandidat za župana smatra da je nevjerojatno da danas u javnom prostoru Istre postoje ljudi koji se neprestano vraćaju u mračne teme prošlosti i problematiziraju temelje civiliziranog demokratskog društva.

„Nasreću, suživot - convivenza i visoki demokratski standardi tako su čvrsto ugrađeni u ovu našu regiju da ih ovakvi izljevi mržnje ne mogu poljuljati. Iznimno sam ponosan na to i izuzetno osjetljiv na svaki pokušaj da se ta specifičnost Istre na bilo koji način dovodi u pitanje! Iako smo u izbornoj godini apeliram na sve kandidate da se vrijednosti Istre – tolerancija i suživot – ne diraju i ne dovode u pitanje“, zaključuje Valter Flego, kandidat za istarskog župana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa