Kajin: Kada čitam Radinove izjave kao da slušam Mussolinija

0
Damir Kajin
Damir Kajin

"Buongiorno a tutti!", pozdravio je prisutne novinare na početku konferencije za mediji saborski zastupnik Damir Kajin, i time dao svojevrsni odgovor izjavi Furia Radina da ne zna talijanski jezik. Kajin je, odgovarajući Furiu Radinu rekao kako on talijanski govori kao i Valter Flego i kako za talijansku zajednicu nije učinio ni ništa više, ali ni ništa manje nego Radin, napominjući kako je pisao i branio Statut Županije Istarske i izborio se za niz odredbi koje jamče dvojezičnost Istre.

Kada čitam Furiove izjave kao da slušam Mussolinija, a ne predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, reagirao je Kajin . "Nikada nisam na Furia računao. Oni koji su stali uz Sanadera, a Radin je jedan od njih, nisu moj izbor", izjavio je Kajin. 

"Ovaj 'etnički fašizam' je opasan jer mogu zamisliti kako oni koji su došli u Istru iz primjerice Valjeva, Teslića, Tomislavgrada ili Slavonskog Broda te poruke doživljavaju", rekao je Kajin i dodao kako Radin ima pravo reći što god hoće, i kako može podržati koga god hoće, ali kako im isto tako neće dopustiti njemu i Jakovčiću da destabiliziraju Istru.

"Ono što garantiram je ta će Talijanska zajednica zauvijek uživati moj najveći respekt kao što uživaju i ostale manjinske zajednice u Istri", kazao je Kajin i dodao kako on garantira dvojezičnost i život u miru jer je, kaže, to njegov odabir i kao čovjeka i kao muža i kao Istrijana. Izvor Radinovog bijesa Kajin je pripisao patološkoj nesnošljivosti prema SDP-u, ali to je, kaže Kajin, "Furiov problem koji postaje problem Talijanske unije".

Jamstvo za pulsku bolnicu

Citirajući ministra zdravlja Rajka Ostojića Kajin je rekao kako je jamstvo za pulsku bolnicu jučer potpisao ministar Linić. "Sve ono što Jakovčić, Miletić i Flego nisu uspjeli s HDZ-ovim premijerima, to će Istra uspjeti s ovom Vladom koju Jakovčić, Miletić i Flego sotoniziraju iako su Istrijani glasali za nju", rekao je Kajin i dodao kako bi bolnica već bila gotovo pod krovom kada se od javnog novca za PR agencije i medije ne bi izdvajalo pet milijuna kuna godišnje. "Tih gotovo 50 milijuna kuna koliko je plaćeno u deset godina bilo bi dovoljno da se bolnica podigne bar do drugog kata", rekao je.

"Jamčim da će 2013. u Istri biti milijardu kuna više investicija nego u 2012. i 2011. godini", izjavio je Kajin najavljujući početak izgradnje studentskog kampusa, sustava navodnjavanja te nastavak izgradnje punog profila Istarskog ipsilona što će na poslove graditeljstva, prema njegovim procjenama, vratiti oko dvije tisuće radnika.

Podrška HSU-a i financiranje kampanje

IDS je, kaže Kajin, bezuspješno aktivirao svoje spavače u drugim strankama. IDS želi razbiti ovu sveistarsku frontu no bez obzira na uložen trud i nova, to im neće uspjeti. "Trgovački dio istarskog HNS-a ići će sa trgovcem, a onaj narodnjački biti će uz narod", rekao je Kajin citirajući današnju izjavu Darka Kranjčića koji je izrazio protivljenje stavu Županijske organizacije istarskog HNS-a da za župana podrži Valtera Flega.

Na pitanje novinara da komentira zaključak istarskog HSU-a koji je podršku uvjetovao promjenom retorike i predstavljanjem programa, Kajin je odgovorio kako on s nikim ne vodi nikakve osobne obračune, ali, smatra da su neki u sukobu s građanima Istre.

"Šesto tisuća kuna, to je zakonski limiti, niti jedne kune iznad toga. Ako me pitate da li sam od ikoga dobio i jedne kune, odgovaram vam, ne, sve financiramo sami", odgovorio je Kajin na pitanje o tome koliko će koštati i tko će financirati njegovu kampanju. "Za dosadašnje nastupe nismo angažirali PR agencije, niti plaćamo i kupujemo medije niti plaćamo sponzorirane emisije", rekao je Kajin . "Izbore se ne može kupiti, građani Istre se neće prodati. Istrijani se ne prodaju!", zaključio je. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa