Od rekordnih 70 milijuna noćenja trećina ostvarena u Istri

0
Ministar Ostojić optimističan je kada je riječ o turističkoj 2013. godini (Foto: Večernji list)
Ministar Ostojić optimističan je kada je riječ o turističkoj 2013. godini (Foto: Večernji list)

Od siječnja do prosinca 2012. godine u Hrvatskoj je ostvareno 70,3 milijuna noćenja i 12,3 milijuna dolazaka, što u odnosu na 2011. godinu predstavlja rast od 4,24 milijuna dolazaka i gotovo 600.000 noćenja, priopćilo je u petak Ministarstvo turizma.

Izvještavajući o rekordnim rezultatima turističkog prometa ostvarenog u 2012. godini, ministar Veljko Ostojić iznio je prve podatke sustava turističkih zajednica koje svjedoče o još jednoj uspješno okončanoj turističkoj godini. Uz rast turističkog prometa na razini cijele godine, u periodu pred i posezone zabilježeno je čak 1,76 milijuna noćenja više nego u istom razdoblju 2011. godine. Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su u 2012. godini bolje rezultate nego 2011., s time da je i ukupan broj noćenja svih kontinentalnih županija bio četiri posto veći, piše Večernji list.

Najviše kreveta tražili su njemački turisti

Trećina turističkog prometa ostvarena je u Istri, u kojoj je zabilježeno 21,9 milijuna noćenja i 3,16 milijuna dolazaka. Prema udjelu u ukupnom turističkom prometu slijedi Kvarner sa 12,2 milijuna noćenja i 2,2 milijuna dolazaka, Splitsko-dalmatinska županija sa 11,8 milijuna noćenja bilježi porast od 6,5 posto i sa 1,9 milijuna dolazaka porast od pet posto. Zadarska županija ostvarila je osam posto više noćenja negoli u 2011., ukupno 9,2 milijuna te 1,2 milijuna dolazaka, što je porast za sedam posto. Najveći rast turističkog prometa zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u kojoj je ostvareno 11 posto više noćenja i devet posto više dolazaka.

Porast broja noćenja zabilježili su turisti iz gotovo svih važnih emitivnih tržišta, no u Lijepoj Našoj najviše su snivali Nijemci pa je tako zabilježen trinaestpostotni porast noćenja koje su ostvarili u 2012. (čak 14,9 milijuna). Slijede ih Slovenci sa 7,4 milijuna noćenja, što je porast od 0,4 posto, te Austrijanci sa 5,6 milijuna noćenja (porast od šest posto). 4,8 milijuna noćenja zabilježili su češki turisti, a 4,7 milijuna talijanski. Znatan porast noćenja u odnosu na 2011. godinu ostvarili su i turisti iz dalekih tržišta poput Koreje (71 posto), Kine (60 posto), Indije (59 posto), Novog Zelanda (33 posto), ali isto tako i iz Velike Britanije (23 posto) te iz skandinavskih zemalja.

Ostojić očekuje još uspješniju 2013.

Iako će nastavak globalne gospodarske krize utjecati na turistička kretanja u svijetu, ministar Ostojić optimističan je kada je riječ o turističkoj 2013. godini te ''očekuje da će Hrvatska u ovoj izazovnoj turističkoj godini ponoviti fizičke pokazatelje turističkog prometa iz 2012. godine, koji su nas uvrstili na sam vrh mediteranskih zemalja te ostvariti povećanje prihoda od dva do tri posto“.

Govoreći o planovima Ministarstva turizma za 2013. godinu, ministar je istaknuo intenzivan rad na povećanju broja turističkih dolazaka u pred i posezoni te oko podizanja atraktivnosti i turističkog prometa u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma i dalje će ostati u fokusu interesa ministarstva, a cilj će se nastojati ostvariti kroz tri skupine mjera: izmjenu zakonske regulative, turističko poslovno okruženje i infrastrukturu te komunikaciju s tržištem. Ministar je podsjetio na diferenciranu stopu PDV-a od 10 posto za turizam, čija je primjena krenula s početkom ove godine, a efekti koje očekuje od ove mjere su veća konkurentnost sektora i zapošljavanje te snižavanje cijena, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa