Bulić: Vlada ulaže energiju u poduzeća bez perspektive

0
Bruno Bulić
Bruno Bulić

„Ovakav način razvoja gospodarstva u kojem je sve veći broj osoba na Zavodu jednostavno nije dobar i veći doprinos odgovornih osoba je neophodan jer je iz godine u godinu, kvaliteta ugovora sve slabija“, izjavio je Bruno Bulić, čelni čovjek Sindikata Istre i Kvarnera 11. siječnja u Puli. Ono što posebno osuđuje jesu ugovori na određeno, posebno u turizmu te rast nezaposlenosti.

„Na Zavodu je u prosincu 2011. godine bilo 8994 osoba, dok ih je u prosincu prošle godine bilo više od 12 tisuća“, istaknuo je Bulić koji Vladi zamjera što ulaže energiju u poduzeća  bez razvoja, tržišta i proizvoda. „Ta je poduzeća nemoguće dignuti na noge. Posebice je tomu tako u Istri, gdje je profit sve veći, a broj radne snage s ugovorom na određeno sve manji“, rekao je istaknuvši kako je mahom riječ o turističkim poduzećima.

Neka od tih poduzeća, navodi Bulić, nakon oporezivanja su imala čisti profit od 200 milijuna kuna. Nedopustivo je stoga, veli, da istovremeno imaju manji broj stalno zaposlenih. Osudio je i negativni trend Vlade koja dopušta stranim investitorima da zapošljavaju svoju, a ne domicilnu radnu snagu.

Iako je prosječna plaća u Hrvatskoj oko 5 tisuća kuna, Bulić naglašava kako je ona u Istri i ispod tog prosjeka. Direktori poduzeća imaju minimalno 30 tisuća kuna mjesečnu plaću, a neki i do 80. I ovom se prigodom osvrnuo na projekt Brijuni Rivijera i neistinu da će se u tamošnja četiri hotela zaposliti 2000 ljudi. „To je notorna laž. Bit će ih maksimalno 26 stalno zaposlenih, a ostalo samo sezonci“, ogorčeno je zaključio Bulić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa