Stanovnici pulskog prihvatilišta za beskućnike zahvalni što za Božić imaju krov nad glavom

0
Beskućnike je gradonačelnik Boris Miletić razveselio novim radio prijemnikom
Beskućnike je gradonačelnik Boris Miletić razveselio novim radio prijemnikom

Srdačnost, skromnost i velika zahvalnost njegovih korisnika ono je što zadivljuje prilikom posjeta pulskom prihvatilištu za beskućnike kojih je, nažalost, sve više. U prihvatllištu je sada popunjen kapacitet, tu je svoj dom pronašlo 11 stanara, a osoba koje borave u Puli i ovdje traže krov nad glavom nažalost ima više, pa postoji i lista čekanja.

Iako im nije nimalo lako, njih 11 koliko ih je trenutno ondje, svatko zbog svoje teške životne priče, ondje boravi zahvalno na toplom domu, krevetu i tušu i dakako hrani.

Jedni drugima pomažu, pa je tako 73-godišnja Stanimirka, koja je u prihvatilište stigla tek prije nekoliko dana, drugom stanaru isplela kapu. Skromno je poželjela neke stare patike broj 41/42, hlače i džemper te pozvala i naše čitatelje da joj, ukoliko imaju nešto od toga a da im ne koristi, donesu u Valtursku ulicu 61, na adresu prihvatilišta. Ostali, zahvaljujući Crvenom križu, imaju sve što im treba.

73-godišnja Stanimirka nova je korisnica prihvatilišta
73-godišnja Stanimirka nova je korisnica prihvatilišta

Đurđica Zajački, djelatnica prihvatilišta kaže da s korisnicima uglavnom radi nešto korisno i kreativno. „Od recikliranog materijala smo izrađivali razne predmete koje sada prodajemo na Božićnom sajmu kreativnosti. Uređujemo vrt, skupljamo drva za ogrjev, a ljeti ih vodim u ribolov“, veli Zajački koja brine da se svi stanari bave rekreacijom i vode računa o higijeni. Priznaje da voli svoj posao i da je zapravo pomaganje drugima – sebično. „Tako najviše pomažete sami sebi“, rekla je i dodala da to za nju nije posao već poziv života.

Najveći problem psihički bolesne osobe bez doma

Crveni križ surađuje i s drugim udrugama pa su tako korisnici prihvatilišta pomagali udruzi Naš san njihov osmijeh da urede svoje prostore. „Za njih je jako bitna socijalizacija stoga brinemo da ih integriramo u društvo. A iako uvijek nije lako živjeti u zajednici, za njih je dobro da svi skupa ovdje borave i druže se“, kaže Zajački.

Ravnateljica Crvenog križa Pula Nevia Srdoč je rekla kako su velik problem psihički bolesne osobe bez doma. „Takvi često odbijaju liječenje bez kojeg ih ne možemo ni primiti ovdje jer se jako teško uklapaju u zajednicu i remete ostalima boravak“, kazala je.

Valter je dobar primjer. Rekao nam je da je u prihvatilište stigao s liječenja od alkohola prije sedam mjeseci te se pohvalio da od onda ne pije. „Jako sam zahvalan svima ovdje što su me prihvatili i brinu o meni“, rekao je.

Miletić najavio otvaranje pučke kuhinje

Miletić je izjavio kako se u ovo blagdansko vrijeme svakako treba prisjetiti onih kojima je pomoć najpotrebnija. Pogledao je album sa slikama korisnika koji su prihvatilište uredili i izrazio nadu da će im uz radio ondje biti veselije. „Na Radio Puli sam čuo sam da vam treba radio prijemnik i odlučio vam ga u ime Grada i pokloniti“, rekao je Miletić te zahvalio Crvenom križu i brojnim udrugama koje uz Grad pomažu rad prihvatilišta. Gradonačelnik  je najavio i skoro otvaranje pučke kuhinje u Puli koja je, nažalost, neophodna.

Korisnici prihvatilišta su odmah uključili radio i u znak zahvalnosti odsvirali i otpjevali gradonačelniku jednu božićnu pjesmu. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Djelatnice Đurđica Zajački i Helena Babić pokazale su gradonačelniku album
Djelatnice Đurđica Zajački i Helena Babić pokazale su gradonačelniku album

Nova mini linija odmah je uključena
Nova mini linija odmah je uključena

Beskućnici su goste dočekali pjesmom
Beskućnici su goste dočekali pjesmom

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa