Vitasović povodom Dana Grada Vodnjana: Unatoč krizi uspjeli smo dosta toga realizirati

0
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vodnjana
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vodnjana

„Bilo je to zasigurno jedno vrlo zahtjevno ali i teško razdoblje, na žalost gotovo u svim segmentima obilježeno gospodarskom krizom kojoj se još uvijek ne nazire kraj. Usprkos tome, nastojali smo biti pozitivni, stvarati i graditi ono što je situacija omogućavala, a našim zajedničkim trudom, a to želim posebno naglasiti i zato svima vama veliko hvala, uspjeli smo zaista dosta toga i realizirati“, kazao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Vodnjana gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Naime, 10. kolovoza Vodnjan slavi svojeg zaštitnika Sv. Lovru, a tom je prilikom u vodnjanskoj Zajednici Talijana mnoštvo uzvanika svojim dolaskom uveličalo svečanost. Među ostalima, bio je tu istarski dožupan Vedran Grubišić, istarski načelnici i gradonačelnici te mnogi drugi.

„U ovim teškim vremenima moramo biti itekako osjetljivi prema našim poduzetnicima i podržati ih ako je to moguće. Podrška ide svakako u prvom redu u vidu raznih poticaja koje uspijevamo realizirati, kao npr. subvencioniranje kamata na investicijske kredite čime želimo dodatno poticati razvoj malog gospodarstva, bespovratna sredstva mladim poduzetnicima za sufinanciranje osnivanja novih obrta ili trgovačkih društava, poticajna sredstva inovatorima, ali i povoljnije uvjete kod plaćanja komunalnog doprinosa ili pri kupnji zemljišta u poslovnim zonama“, naglasio je u svom obraćanju vodnjanski gradonačelnik.

Istaknuo je „Poduzetnički inkubator“ u kojem mladi poduzetnici i novoosnovane tvrtke u Vodnjanu mogu dobit na korištenje prostor za svoj rad po subvencioniranoj, povoljnijoj cijeni. „Početkom godine konstituiran je i jedan novi upravni odjel - Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte, kroz koji smo još bliži našim gospodarstvenicima te im nastojimo pružiti maksimalnu podršku u realizaciji njihovih planova. Vrlo je važna uloga ovog Odjela prilikom davanja potpore i pomoći u kandidiranju projekata naših gospodarstvenika na razne europske fondove. U novom Upravnom odjelu svi naši građani, poljoprivrednici i poduzetnici mogu dobiti cjelovitu informaciju o mogućnostima korištenja EU fondova, te dobiti smjernice za kandidiranje svojih ideja i projekata“, rekao je Vitasović.

Na inicijativu Grada Vodnjana i AZRRi-ja, potpisan je Sporazum o osnivanju Lokalne akcijske grupe (LAG) Južne Istre. Tim sporazumom će Grad Vodnjan, te općine Svetvinčenat, Barban, Marčana, Ližnjan, Medulin i Fažana, pokrenuti postupak osnivanja Udruge te omogućiti svim gospodarstvenicima, udrugama, poljoprivrednicima i ostalim zainteresiranima s područja Južne Istre uključivanje u istu. „Po osnivanju Udruge LAG Južne Istre izradit će se zajednička strategija razvoja Južne Istre i time će se ispuniti svi propisani  preduvjete za trajnu registraciju LAG-a pri Ministarstvu poljoprivrede, a kasnije i pri Europskoj Uniji, putem koje će se i financirati aktivnosti samog LAG-a“, rekao je Vitasović uoči potpisivanja Sporazuma.

Potpisan je Sporazum o osnivanju LAG-a
Potpisan je Sporazum o osnivanju LAG-a

Govoreći o gospodarstvu Vodnjanštine Vitasović je istaknuo poljoprivredu i rezultate koje gotovo svakodnevno postižu poljoprivrednici toga područja, posebno maslinari. „Maslinarstvo, uzgoj maslina i proizvodnja maslinovog ulja na ovim prostorima ima izrazitu tradiciju, još od vremena starih Rimljana. Poljoprivreda i posebno maslinarstvo je grana koju Grad Vodnjan njeguje i razvija u svojim planovima. Ove je godine dovršen je i drugi natječaj putem kojeg smo našim poljoprivrednicima dodijelili u zakup 243 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Sklopljeno je ukupno 100 ugovora s poljoprivrednicima te s pravom očekujem da će, kada se sve površine stave u funkciju i zasade maslinici, Grad Vodnjan s ponosom zadržati ime koje nosi, a to je „Grad maslinovog ulja““, veli Vitasović i dodaje da je potrebno i dalje intenzivirati razvoj maslinarstva kroz podizanje novih nasada.

Cilj Grada Vodnjana je prvenstveno usmjeren prema unapređenju promocije i afirmacije brenda maslinovog ulja Vodnjanštine te kontinuirana promocija poljoprivrede na svim razinama. U proteklom petnaestogodišnjem razdoblju, na temelju raznih poticaja i subvencija, našim smo poljoprivrednicima dodijelili više od 140.000 loznih cjepova i gotovo 250.000 sadnica maslina. „Smatram da treba i dalje poticati razvoj poljoprivrede i to putem proizvodnje autohtonih proizvoda kao što su maslinovo ulje i vino koji se nadalje mogu plasirati kroz razvoj turizma kao izvorni izvozni proizvod. Nadam se da će u suradnji sa Županijom uskoro u Vodnjanu početi i realizacija „Županijskog centra za maslinarstvo“ koji bi trebao biti od velikog značaja za naše poljoprivrednike ali i za stručnjake, studente poljoprivrede te za promociju našega Grada“, izjavio je.

Grad Vodnjan u zadnje vrijeme usvojio je nekoliko prostornih planova i to Detaljne planove uređenja turističkih punktova Gajana, St. Canestrin i Vrigolan te Urbanističke planove uređenja turističkog punkta Komunal i zone gospodarske namjene Vodnjan sjever. „Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća očekujemo i donošenje Urbanističkog plana Barbariga zapad te ciljanih Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Vodnjana. Ovu jesen krećemo sa izradom Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Vodnjana“, najavio je Vitasović.

Zaključio je kako žele o da Grad Vodnjan postane grad u kojemu je ugodno živjeti i stvarati, da postane nezaobilazna i nezaboravna destinacija za sve posjetitelje i turiste te na kraju zahvalio svim suradnicima koji su pomogli u stvaranju i kreiranju boljeg Vodnjana - udrugama, organizacijama, ustanovama i institucijama koje djeluju na području Grada.

Posebno se zahvalio djelatnicima i polaznicima, vrlo važnim institucijama Grada - Osnovnoj školi Vodnjan, Dječjem vrtiću Petar Pan,  Zajednicama Talijana Vodnjana i Galižane, Društvu Perojskih Crnogoraca, Savjetu mladih, Župnim uredima Vodnjan i Galižana, Parohiji Peroj, Dobrovoljnim vatrogasnim društvima Vodnjan i Peroj, Sportskom savezu, Antifašističkim borcima i umirovljenicima.

„Ovo je prilika da se još jednom zahvalim i institucijama koje nas financijski podržavaju kroz realizaciju projekata od iznimne važnosti za Grad. Tu ide zahvala u prvom redu Istarskoj županiji, Ministarstvu kulture, Ministarstvu gospodarstva, Hrvatskim cestama, Hrvatskim vodama, Regiji Veneto te Talijanskoj Uniji“, rekao je Vitasović (Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa