Pulska grupa: Dosta je medijske hajke na pulske konzervatore i radnike Ministarstva kulture!

0
Emil Jurcan, Edna Jurcan, Helena Sterpin, Ivana Debeljuh i Marko Perčić
Emil Jurcan, Edna Jurcan, Helena Sterpin, Ivana Debeljuh i Marko Perčić

„Odlučili smo javno istupiti i podržati zaposlenike Konzervatorskog odjela u Puli kao i radnike Ministarstva kulture koji su već punih tjedan dana predmet medijske hajke i poziva na linč u orkestraciji vladajućih stranaka. Takvom hajkom političari konstruiraju krivca kako bi odvratili pažnju od suštine problema, a to je fijasko projekta Brijuni rivijera. Ovim putem želimo im odaslati jasnu poruku: dosta!“, rekao je na tiskovnoj konferenciji 24. travnja jedan od članova Pulske grupe, Emil Jurcan.

„Povod ovakvog divljanja vlasti u posljednjih tjedan dana u Puli je, između ostalog, proglašenje otoka sv. Katarina kulturnim dobrom“, izjavio je Jurcan i dodao da se Pulska grupa od samog početka svog djelovanja bavi prepoznavanjem svih postojećih kvaliteta na Katarini i Monumentima.

„Ondje smo još  2006. godine organizirali međunarodnu arhitektonsku radionicu. Osim bogate povijesne dimenzije koja postoji na ovom jedinstvenom kvadratnom otoku koji je bio središte hidroavionske industrije austrougarske monarhije, od ogromne hale za hidroavione sa svojom vitkom čeličnom konstrukcijom do zgrada u racionalističkom stilu talijanske predratne moderne, nama je kao grupi bila bitna i sadašnjost Katarine te kvalitete koje su na njoj i danas moguće“, rekla je Helena Sterpin.

Katarina
Katarina

Marko Perčić istaknuo je kako se već pet godina zalažu za to da Katarina, osim kulturnog dobra, postane i zajedničko dobro, odnosno komunal. „Tu ideju, kao i povijesne i prostorne kvalitete Katarine smo već prezentirali širokoj međunarodnoj javnosti u Milanu, Veneciji, Ljubljani, Beču, Istanbulu, Bariju, New Yorku, Berlinu, Londonu, Madridu, Los Angelesu i mnogim drugim gradovima svijeta, a taj rad je ove godine predložen da predstavlja Hrvatsku na bijenalu arhitekture u Veneciji“, naglasio je Perčić.

Članovi Pulske grupe ističu da je otok Katarina neosporno kulturno dobro. „Svi koji se bore tu činjenicu diskreditirati brisanjem otoka sa liste kulturnih dobara nisu ništa drugo do vandali, isti oni koji su svojim neizvedivim megalomanskim vizijama spriječili korištenje vojnih zona te prepustili ovaj prostor zubu vremena i na taj način ga i devastirali. U slučaju da se Vlada odluči na barbarski čin brisanja sa registra kulturnog dobra ne znamo što nam preostaje prezentirati na Bijenalu u Veneciji ukoliko predstavljamo mjesto u kojem je kultura predmet javnog linča?“, pitaju se.

„Osim što je zastrašujuće nazivati ljude, koji stručno rade svoj posao, mafijom i kriminalcima, ovakav oblik medijskog linča mogao bi imati dalekosežne posljedice ukoliko se na vrijeme ne odupremo ovakvom poništavanju uloge znanja i stručnosti. Fizički napad na Slavena Tolja, primjer je posljedica ovakve hajke na neistomišljenike. Oštro osuđujemo ovaj napad i ovom prilikom ponavljamo da dajemo punu podršku dubrovačkoj inicijativi 'Srđ je naš' ", veli Ivana Debeljuh.

 „Ovakva medijska hajka nad kulturom, koju su vladajući upriličili, jasan je znak da njihov režim ulazi u svoju posljednju fazu u kojoj su desetogodišnje 'vizije' dočekale svoj konačni poraz, no ne možemo dopustiti da za svoj neuspjeh prozivaju ljude koji savjesno rade na boljoj nam zajedničkoj budućnosti“, zaključili su vidno ogorčeni mladi pulski arhitekti. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa