IDS-a pozvao svoje članove i simpatizere da glasaju za ulazak u Europsku Uniju

0
Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a
Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a

U Pazinu je 18. siječnja održana sjednica Savjeta IDS-a na temu referenduma za Europsku uniju i stava IDS oko ulaska u Europsku uniju. U raspravi koja je uslijedila istaknuto je da se IDS od svog osnivanja do danas zalagao da Republika Hrvatska postane članicom Europske unije te je IDS imao aktivnu ulogu u procesu uključivanja Hrvatske u Europsku uniji i upravo je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić  bio prvi ministar europskih integracija.

Provođenje europskih prilagodbi, konačno dovršenje pristupnih pregovora i ulazak Hrvatske u Europsku uniju doživljavamo i kao naš uspjeh. U njega smo ugradili naše politike, naša politička uvjerenja i naš politički rad, poručeno je na Savjetu IDS-a. IDS je na području djelovanja općina, gradova i Istarske županije u najvećoj mjeri izvršio sve važnije pripreme za trenutak izazova ulaska u EU, a Istra je bila prva hrvatska županija koja je 1994. postala članica Skupštine europskih regija. Istarska županija je utemeljitelj Jadranske euro-regije sa sjedištem u Puli i prva je hrvatska županija koja je otvorila regionalni ured u Bruxellesu.

IDS smatra da je članstvo u Europskoj uniji velika prilika za Hrvatsku i njezine građane, ono nudi brojne prednosti, a ulazak u Uniju, odraziti će se na način života i afirmiranje društvenih vrijednosti i funkcioniranje institucija u Hrvatskoj. IDS smatra da Europska unija donosi Hrvatskoj tri velike prednosti – dugoročnu političku i demokratsku stabilnost, održivu gospodarsku konkurentnost i društvenu i pravnu uređenost i sigurnost.

U IDS-u smatraju kako Hrvatsku u EU očekuje bolja poslovna klima, da može očekivati veća strana ulaganja što bi trebala donijeti i nova radna mjesta. Članstvo bi trebalo donijeti i visoke standarde vladavine prava i kvalitetnije propise. Zemlja se može nadati sredstvima iz europskih fondova što bi trebalo pomoći ravnomjernom razvoju regija, modernizaciji poljoprivredi i ribarstva, očuvanju okoliša, razvoju infrastrukture, kvalitetnijem obrazovanju. Istarska županija je vodeća hrvatska županija po broju projekata financiranih iz EU i njezino iskustvo svakako će doprinijeti uspješnijem povlačenju sredstava iz EU fondova.

Nakon rasprave, jednoglasno je donesena odluka da IDS podržava ulazak Republike Hrvatske u EU te da se pozovu svi članovi i simpatizeri IDS-a da u nedjelju, 22. siječnja izađu na referendum i na referendumsko pitanje odgovorite „DA“ i izaberete europsku budućnost.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa