In Memoriam: Igor Misdaris

'Tvoj prodorni glas koji je punio dvorane zauvijek je utihnuo'

0
Igor Misdaris (1964.-2024.)
Igor Misdaris (1964.-2024.)

U 61. godini života u Kopru je 29. rujna preminuo Igor Misdaris, pjevač i frontmen grupe Šukar, poznatoj po izvođenju romske glazbe.

Njegova iznenadna smrt dobila je veliki odsjek u slovenskim medijima, gdje je proveo veći dio svog života i ostvario svoje najveće glazbene uspjehe.

 

“Mir i tišina nedjeljnog poslijepodneva bolno je presjekla spoznaja da te nema. Ne samo u Koper, kamo si se volio vraćati kući s naših proba i koncerata, i ne samo na hrvatsko more, gdje su ti korijeni i gdje si tražio svoj mir... Otišao si zauvijek. Tvoje ruke više neće iz tvoje bugarije izmamiti divlje ritmove... Tvoj prodorni glas koji je punio dvorane zauvijek je utihnuo... Ne možemo još dokučiti. Još manje razumjeti. Gdje god da si sada, ostaješ u našim srcima, s nama. Veliko srce tvoje, baro ilo... izdalo te...", napisali su njegovi pratitelji na službenom Facebook profilu grupe Šukar.

Igor Misdaris rođen je u glazbenoj obitelji 1964. godine. S obzirom da mu je i otac bio glazbenik, velik dio Igorova djetinjstva na neki je način bio vezan uz glazbu. Najprije je počeo svirati gitaru, a kasnije je počeo učiti svirati kontrabas, također u srednjoj školi. Od malih nogu osjećao je ljubav prema etno glazbi, a njegova posebna ljubav bila je romska glazba. Godine 1981. počinje svirati u folklornom ansamblu, a od 1985. vodi tamburaški orkestar folklorne skupine Emona. Godine 1990. osnovao je peteročlani sastav Šukar, zaslužnom za popularizaciju romske glazbe.

Šukar je surađivao s velikim glazbenim imenima kao što su Šaban Bajramović, Gipsy Kings, Esma Redžepova, Ando drom, Bajaga, Oto Pestner, Magnifico, Zoran Predin...

U Sloveniji je Igor Misdaris bio jako popularan, pa je svojedobno sudjelovao i u emisijama MasterChef Slovenija i Celebrity Big Brother.

Iako je poslovno bio vezan za Sloveniju, Igor je svaki slobodan trenutak provodio u Ližnjanu, gdje mu žive otac i mama, pa će u Ližnjanu biti i njegovo posljednje počivalište.

Njegova obitelj i prijatelji ispraćaju ga riječima: „Ako glazbu izvodiš iskreno, svatko će osjetiti tvoju dobronamjernost“. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa