Povratak u prirodu

Iz pulskog akvarija pozivaju na vraćanje morskih kornjača u more

0
Jedna od spašenih kornjača (Foto: Aquarium Pula)
Jedna od spašenih kornjača (Foto: Aquarium Pula)

Povodom Svjetskog dana životinja iz pulskog akvarija pozivaju da se u ponedjeljak 7. listopada pridružite vraćanju morskih kornjača u more, u 11 sati na plaži kod svjetionika (ispod restorana Bonaca).

"U more vraćamo tri rehabilitirane jedine - Čika, Mayu i Alena", najavljuju iz Aquariuma Pula.

 

Čiko, glavata želva, stara oko 20 godina, teška 27.7 kg i dužine oklopa 64 cm, pronađena je 23. studenog 2023. kako pluta u uvali Sali na Dugom otoku. Čiku su ozljede sanirane u veterinarskoj ambulanti u Zadru, te nekoliko dana kasnije (28. studenog) stiže se u naš Centar. Zbog visokog stupnja neuhranjenosti, problemom s plovnošću i ozljedama glave i oklopa, smješta se u jedinicu intenzivne njege te stavlja na terapiju antibioticima. Nakon višemjesečnog oporavka, postignuta je normalna plovnost te je Čiko uspješno zaronio na dno bazena. Ljetnu rehabilitaciju proveo je u NP Brijuni gdje je stekao kondiciju za povratak u prirodu.

Maya, glavata želva, stara oko 7 godina, teška 7.6 kg i dužine oklopa 40 cm. Pronađena je 4. lipnja 2024. kako pluta na površini mora uz otočić Banjol kod Rovinja, a uočila ju je posada broda Mayan Queen IV. Kornjača je progutala udicu, a iz ustiju je virio ribarski najlon duljine 30-ak cm. Brzom reakcije posade i ronioca Andija Marovića s Visa, koji je Mayu i dovezao k nama, odmah je pregledana i napravljen je RTG kako si se utvrdila točna pozicija udice. Budući da se udica nalazila visoko u jednjaku, izvadili smo je kroz usta.

Alen, glavata želva, stara oko 7 godina, teška 7.2 kg i dužine oklopa 43 cm. Pronađena je 3. kolovoza 2024. kako pluta na površini mora kod Rovinja. Po dolasku u Centar, Alen je pregledan i očišćen te je ustanovljen blagi poremećaj plovnosti i neuhranjenosti.

PROTOKOL ZA DOJAVU

Za praćenje stanja ozlijeđenih i uginulih strogo zaštićenih morskih kralješnjaka, nacionalno nadležno tijelo uspostavilo je Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) u čijem radu sudjeluje, osim ovlaštenih veterinarskih ambulanti, Veterinarskog fakulteta, Hrvatskog veterinarskog instituta i Aquarium Pula. Osnovni broj kojem se mogu obratiti svi koji naiđu na ozlijeđenu ili uginulu kornjaču je 112, jedinstveni europski broj za hitne slučajeve.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa