tko zna pošto je šamar?

Koliko košta šaka u glavu u Hrvatskoj? Po sudu u Pazinu, ovoliko...

0
Općinski sud u Pazinu (Snimio Milivoj Mijošek)
Općinski sud u Pazinu (Snimio Milivoj Mijošek)

Ako je netko pomislio da je udariti nekoga šakom u glavu kazneno djelo, jedan podosta ozbiljan ali i opasan krimen, te pojava koju treba strogo kažnjavati i edukacijom prevenirati, Općinski sud u Pazinu će ga zasigurno uvjeriti da to zapravo i nije nešto previše bitno.

Tako je nedavnom presudom tog suda jedan čovjek kažnjen s čak 50 eura jer je drugoga lupio šakom u glavu. Da je samo znao kakva će ga kazna stići, možda bi izvukao i nož, ili ako ništa drugo ubacio i kakav šamar, žlepu, šut nogom, štogod mu padne na pamet. Jer, zakonska 'tarifa' po kojoj je sudio Općinski sud u Pazinu je očito vrlo blagonaklona prema tim 'sitnim' fizičkim obračunima. Tko zna, ako se pokažete u dobrom svijetlu tijekom rasprave u sudnici, onda se možda možete i izvući s nogom u glavu. Za to se ne bi trebalo dobiti više od stotinjak eura, ma kakve teške tjelesne ozljede...

 

Uglavnom, događaj se zbio 30. kolovoza 2022. u 18 sati u ulici Saline u Vrsaru, gdje je R.Đ. "narušavao javni red i mir na način da je ničim izazvan šakom udario M.T. u predjelu glave dok je taj prao čašu na slavini pored štandova gdje rade". Sud mu je nakon otprilike dvije godine izrekao novčanu kaznu u iznosu od 50 eura (pedeset eura), a usput i dodao genijalnu formulaciju 'ničim izazvan'. Moglo bi se pomisliti da bi u slučaju eventualnog izazivanja kazna bila kakvih 15-20 eura.

Štoviše, u presudi se navodi da je okrivljenik dužan novčanu kaznu platiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. "Ako okrivljenik uplati dvije trećine izrečene novčane kazne u navedenom roku, smatrat će se da je novčana kazna u cjelini plaćena". Dakle, ako zaokružimo, šamar u Hrvatskoj košta 34 eura.

Treba usput dodati da je R.Đ. i od ranije poznat po prekršajima. Naime, otprilike u istom razdoblju je kažnjen odlukom Odjela za inspekcijske i nadzorne poslove u području carine, trgovine i usluga zbog prekršaja iz Općeg poreznog zakona i Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

"U vrijeme počinjenja prekršaja za koje se okrivljenik tereti na snazi je bio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim je za prekršaj iz čl.13. bila propisana novčana kazna u protuvrijednosti domaće valute od 50 DEM do 100 DEM (25,56 eura do 51,12 eura). Dana 1. siječnja 2023. stupio je na snagu Zakon o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je blaži za okrivljenika jer u čl.10. propisuje novčanu kaznu od 20 eura do 100 eura. Valjalo je stoga sukladno čl.3.st.2. Prekršajnog zakona primijeniti novi propis koji je povoljniji za okrivljenika", zaključuje se u presudi.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa