SEZONA U JEKU, A CIJENE PEKU

Kao najskuplje meso: Vrganji na istarskim tržnicama nudili se i po 30 eura

0
Ilustracija
Ilustracija

U jeku je sezona branja gljiva. Berača ima k'o pečurki poslije kiše. Hobisti se svakodnevno hvale punom košarom, a posebno kada su u pitanju popularni i cijenjeni vrganji.

Upravo je „kalj od gljiva“ mjerilo kretanja tržišne vrijednosti šumskog mesa. Pa su tako proteklih dana cijene vrganja otišle u nebo: na rovinjskoj tržnici koštao je 30 eura za kilogram. I to roba druge kvalitete, kako je u jednom tv-prilogu primijetio Dalibor Brebrić iz Hrvatskog gljivarskog saveza.

Za usporedbu, u poznatoj pulskoj mesnici kilogram najkvalitetnijeg mesa bifteka, koje je također na cijeni, možete kupiti za 37 eura.

 

Na labinskom markatu, kaže nam jedan prodavač zelenjave, vrganji su se nudili desetak dana po cijeni od 20 do 25 eura, "ali to je sada nestalo, nema ih više na bancima". 

Nije li to, ipak, malo pretjerano?

„A ma, tko voli, nek' izvoli. Ki jima, ti će kupiti, ki ne, će samo gledati. Tako je vajk bilo i će bit, čovik moj“, kratko je komentirao.

U narodu vrijedi ona "najesti se ludih gljiva", koja se lijepi nekom neuračunljivom. Možda da je friziramo, prilagodimo trenutku? Ovako nekako: "Jeste li se najeli gljiva po ludim cijenama?"

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa