veliki uspjeh mladog glumca

U kratkom roku stigao od Bala do američke pozornice

0

Još jedan veliki uspjeh ostvario je Gabrijel Perić, mladi osječki glumac, brojnoj domaćoj publici poznat i iz predstava Teatra Fort Forno iz Bala.

Ovih se dana vratio iz SAD-a gdje je na poziv svojih američkih domaćina s velikim uspjehom odigrao monodramu "The Reader of People" na engleskom jeziku u sveučilišnom kazalištu u Greenvilleu (John D. Messick Theatre Arts Centre, North Carolina, ECU).

Riječ je o engleskoj verziji predstave "Čitač ljudi", autorskom projektu renomiranog redatelja Roberta Raponje i glumca Gabrijela Perića, iz produkcije Teatra Fort Forno. Koncem kolovoza i početkom rujna na Sveučilištu ECU u Sjevernoj Karolini Gabrijel Perić je boravio i na umjetničkoj rezidenciji, a njegova američka priča počela je u Balama.

 

"Na prošlogodišnjem Festivalu mladog teatra u Balama sudjelovao sam na radionici mjuzikla koju su vodili američki profesori s East Carolina Universityja: Trent Blanton, Jessica Doyle Makkes i Jared Eben.

Svidio im se moj pristup radionici i rad na ulozi MC-a iz mjuzikla "Cabaret" kao i priprema Valjeanovog solilokvija iz mjuzikla "Les Miserables". Isto tako na Festivalu su gledali i premijernu izvedbu "Čitača ljudi" na hrvatskom jeziku. Profesor Trent mi je već tada rekao kako je monodrama forma koja bi i njemu bila izuzetan izazov čak i nakon brojnih odigranih turneja mjuzikala velikih produkcija. Pohvalio je lakoću postojanja na sceni, držanje pažnje publike tijekom cijelih sat vremena kao i precizan i konkretan prijenos slika, misli i emocija. Izrazili su želju da odigram predstavu kod njih u Greenvilleu i da sudjelujem s njima u ovogodišnjoj produkciji predstave za Festival mladog teatra u Balama. Poslali su mi pozivno pismo i sve se potom odvilo vrlo brzo", objašnjava Gabrijel Perić kako je došlo do ove hrvatsko-američke suradnje.

Govoreći o svom boravku u Greenvilleu, gradu koji ga je podsjetio na rodni Osijek, kaže da je nevjerojatno koliko neka profesionalna poznanstva mogu toliko kliknuti na više razina i to nakon vrlo kratkog vremena.

Monodramu "The Reader of People" na engleskom jeziku odigrao je 24. kolovoza u sveučilišnom kazalištu u Greenvilleu (John D. Messick Theatre Arts Centre, North Carolina, ECU).

"Izvedba je bila jedinstveno iskustvo za studente i profesore ponajviše zbog drugačijeg pristupa kazališnoj umjetnosti. Publika je pohvalila dikciju, akcent, pokret i otjelotvorenje brojnih uloga kao i glasovne transformacije, suigru s publikom, preciznost i čistoću izraza, kao i implementaciju lutkarskih vještina na njima nov način", priča Gabrijel, posebno ponosan što je njegov lik Lucian Friendlic, kojeg tumači u predstavi, "uspio  podijeliti svoju životnu priču s ljudima drugih kulturoloških odrednica, iskustava i drugačijeg pogleda na kazalište kao izvedbenu umjetnost i način života".

Izvedba "Čitača ljudi" u SAD-u još je jedna potvrda da dojmljiva, iskrena i glumački snažna izvedba Gabrijela Perića u ovoj autobiografskoj monodrami nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Iskrene reakcije publike od smijeha do suza, osobnih čestitki glumcu kojeg gledatelji čekaju nakon izvedbe želeći podijeliti s njim svoje dojmove, sve do dječjih zagrljaja - tek su dio atmosfere koja Gabrijela Perića i "Čitača ljudi" prate od prošlogodišnje premijere u Balama sve do danas. Predstava je do sada imala čak 40 izvedbi, a svjedočila joj je publika u Osijeku, Đakovu, Slavonskom Brodu, Bilju, Puli, Prematuri, Vodnjanu, Žminju, Krnici, Višnjanu, Kanfanaru, Fažani, Rovinju, Požegi, Slatini, Varaždinu, Splitu, Zadru… Gostovao je i na TKT Festu u Tuzli te na 3. Zagrebačkom festivalu monodrame u Teatru &TD, a igrao je na hrvatskom i engleskom.

"Predstavu ću aplicirati na inozemne festivale, tako da suradnji neće nedostajati, a imam i podosta vjernih pratitelja "Čitača", koji željno iščekuju nove najave izvedbi", kaže Gabrijel Perić te ističe iznimno uspješnu suradnju s HAPIH-om, koji je pokrovitelj predstave.

Iz SAD-a se mladi glumac vraća obogaćen novim iskustvima te kaže:

"Drago mi je da sam otvorio neke nove kazališne mogućnosti. Isto tako, moji domaćini u Greenvilleu izrazili su želju da im održim radionicu lutkarstva i njegovoj primjeni u dramskom teatru tako da postoji velika mogućnost da nastavimo suradnju i u SAD-u", kaže Gabrijel, koji je tijekom boravka u Greenvilleu sudjelovao i na nastavi profesora Trenta Blantona koji na tamošnjem sveučilištu predaje kolegije glume s naglaskom na mjuzikl i glazbeni teatar, a posebno ga se dojmila nastava vezana uz analizu Shakespearovog stiha jampskog pentametra, koji unutar svoje strukture ima upisane glumačke radnje, misli i stanke.

"Također, u sklopu pripreme predstave za Festival mladog teatra u Balama, imao sam mentorstvo profesora Dana Rutzena koji mi je pomogao u pripremanju glasovnog aparata za izraženije vokalne mogućnosti", kaže Gabrijel.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa