NIJE ZA JAVNOST

Brod Europske agencije za kontrolu ribarstva u pulskoj luci, ne žele reći zašto

0
Snimio Milivoj Mijošek
Snimio Milivoj Mijošek

"Ne znam zašto bi se mi vama trebali javiti. Ne, nije ovdje riječ ni o kakvoj konferenciji, ovo je zatvorena organizacija." Takav smo odgovor dobili na naš upit da nam osoba, čiji smo kontakt dobili putem naših izvora, pojasni zbog čega je na pulskom Riječkom gatu privezan brod Ocean Sentinel Europske agencije za kontrolu ribarstva (EFCA) i zašto iz resornog ministarstva nisu o svemu obavijestili medije. A nije da je brod od preko 60 metara baš nevidljiv na pulskoj rivi. Zato je potpuno nejasno kako su domaćini te "zatvorene organizacije", a prema našim saznanjima to je Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, mislili da se novinari neće raspitivati zbog čega se brod EFCA-e usidrio upravo u Puli.

 

Ono što nam je poznato jest da je EFCA lani od druge polovice rujna do početka listopada na Jadranu provela Multipurpose Maritime Operation (MMO) u suradnji s  talijanskim, hrvatskim i slovenskim vlastima. Na mrežnim stranicama EFCA-e piše da je glavni cilj te operacije bio "poboljšati europsku suradnju u funkcijama obalne straže pružanjem veće tehničke i operativne pomoći državama članicama koordiniranjem operativnih aktivnosti". Iz toga se vrlo malo može iščitati, no u tekstu se spominje da je EFCA u navedenoj operaciji sudjelovala sa svojim patrolnim brodom Ocean Sentinel, koji je u utorak stigao u Pulu. Možemo samo pretpostaviti da se ta operacija ili odvija i ove godine u isto vrijeme ili je došlo vrijeme da se podvuče crta pod lanjske aktivnosti.

Ali, ta tajnovitost za neke očito ne vrijedi. Naime, pronašli smo članak na Euronewsu u kojem je ekipa te medijske kuće bila na Ocean Sentinelu u vrijeme dok je on patrolirao Jadranom. U članku se navodi da je na brodu bilo i dvoje ribarskih inspektora iz Hrvatske. "Razmjenjujemo iskustva i surađujemo. To je krucijalno jer je Jadran more koje dijelimo", izjavio je tada za Euronews hrvatski ribarski inspektor Domagoj Bojko. Novinarska je ekipa čak s inspektorima bila u kontroli ribarskih brodova, a sve se odvijalo u međunarodnim vodama.

Bez obzira na svu tajnovitost, doznali smo da će brod EFCA-e ostati u Puli do 16. rujna. Ono što nam nije poznato jest hoće li potom ponovo obići međunarodne vode u Jadranu ili odlazi u neku drugu misiju nadzora i kontrole u provođenju zajedničke ribarske politike EU-a.

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa