najnovija turistička statistika za Istru

Usprkos brojnim žalopojkama, evo kako stoje stvari

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Kolovoz je još uvijek glavni ljetni mjesec, u kojem se ostvaruje najviše dolazaka i noćenja u Istri.

Ove godine na Poluotoku je u kolovozu ljetovalo 1,22 milijuna gostiju, koji su ostvarili 8,75 milijuna noćenja. U srpnju u Istru došlo 1,12 milijuna gostiju koji su noćili ukupno 7,91 milijun puta. 

Ukupno od početka godine do 31. kolovoza u Istri je boravilo 4,16 milijuna turista koji su ostvarili nešto preko 25 milijuna noćenja.

 

Nakon što je srpanj bilo nešto slabiji od srpnja prošle godine, sa 4 posto manje dolazaka i istim brojem noćenja), kolovoz je bio nešto bolji sa 6 posto više dolazaka, ali također jednakim brojem noćenja. Sveukupno od 1. siječnja do 8. kolovoza Istra je imala 2 posto više dolazaka i jednaki broj noćenja.

Iz svega toga možemo zaključiti samo jedno - a to je da su brojke zapravo iste kao lani i da se nije dogodio neki veliki pad hrvatskog turizma, o čemu je bilo govora. Dolasci i noćenja su zapravo na istoj razini kao 2023., a zarada je, o čemu je pisao i Istarski.hr, znatno veća. 

Kada se gledaju brojke o zemljama iz kojih su turisti dolazili, pokazuje se da također nema velikih promjena ni potresa. Nije istina da "Nijemci više ne dolaze", oni su od početka godine do 31. kolovoza ostvarili samo 4 posto manje dolazaka i 5 posto manje noćenja, što nije ugodno čuti, ali je daleko od katastrofe. Nešto je pao i broj Talijana, Čeha, Nizozemaca, broj Austrijanaca je približno isti, ali je porastao broj Slovenaca, Poljaka, Slovaka, Mađara i Šveđana. 

Što se tiče brojki po gradovima i općinama, u noćenjima su u kolovozu svi bili manje-više na razini prošle godine, a u dolascima su Fažana i Funtana rasli po 8 posto, Medulin i Novigrad po 6 posto, Poreč i Umag 5 posto a Pula i Rovinj 3 posto.

Od početka godine do 31. kolovoza Pula ima rast od 4 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima, Poreč ima 1 posto više dolazaka i 1 posto manje noćenja, a Rovinj jednaki broj dolazaka i 1 posto manje noćenja.

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa