državna reprezentativka ema ivetić niže uspjehe

Ona je medulinska sirena i ima europsko srebro. 'Dosad sam isplivala možda i krug oko svijeta'

0
Ema Ivetić (foto: facebook)
Ema Ivetić (foto: facebook)

Hrvatska reprezentacija u podvodnoj orijentaciji vratila se iz Njemačke s dvije osvojene medalje na Europskom prvenstvu. U juniorskoj konkurenciji Medulinac Luka Buhač stigao je do zlata u disciplini ‘M Kurs’. U disciplini Zvijezda bio je sedmi, a u disciplini ‘Reperi 5’ peti. U svojoj debitantskoj seniorskoj sezoni do srebrne medalje stigla je i njegova sugrađanka Ema Ivetić u paru s Iris Despotović (SRD Viševica) u disciplini MONK s vremenom 10:38 iza pobjednica Svobodove i Janouskove iz Češke. Upravo je mlada Medulinka u prošloj sezoni bila najbolja juniorka natjecanja, da bi sada, više nego uspješno nastavila među znatno starijim i iskusnijim natjecateljicama. Ema je sve discipline odlično odradila te je bila sedma u disciplini Zvijezda s vremenom 2:33, šesta u disciplini Reperi 5 te peta u disciplinama M Kurs i Paralel Slalom.

No, iako je bila puna dojmova i zadovoljna svojim rezultatima, ‘svjetla pozornice’ ipak je usmjerila prema svom mlađem klupskom kolegi.

- Molim Vas spomenite Luku jer njegovo zlato nam je stvarno veliki uspjeh. Na ovakvim natjecanjima osjećamo se ponosno kada čujemo našu himnu i baš nam bude milo oko srca. To je svakako upečatilo natjecanje, kaže ova studentica kineziologije o dojmovima iz Njemačke.

 

Nakon što su se vratili s vrlo značajnog natjecanja odmora i poštede nije bilo, jer je trebalo nastaviti s treninzima iako je sezona na samom kraju. Više od jednog dana izvan vode pravi je hendikep za svakog plivača, pa su tako u pulskom gradskom bazenu nastavili nizati kilometre u plivačkim treninzima i raznim stilovima, s perajama i bez njih.

- Baš mi je danas palo na pamet da si izračunam koliko sam kilometara prešla u životu. Jesam li prešla krug oko svijeta. Možda jednom to i uradim, kaže u polušali vesela Medulinka, koja nije odavala dojam umora od dugog putovanja te napornih natjecanja i treninga..

- Bio je to najduži put na jedno natjecanje i to nam je uzelo poprilično vremena s obzirom da smo se vozili preko 15 sati. Krenuli smo u zadnji čas i nismo mogli imati konkretan trening, no bez obzira na to ispalo je super. Jako smo zadovoljni postignutim i zbog toga što s nama nisu išle trenerice Lea Ikić Čupev i Saša Miloš koje su nas cijelo vrijeme bodrile, bile u toku sa svime i davale nam savjete na daljinu. S njima smo naviknule biti s obzirom da nam daju korekcije i vrijedne savjete na licu mjesta, a sada smo se morali sami snalaziti, kaže Ema Ivetić o nastupu na Europskom prvenstvu. 

Nakon dominacije u juniorskoj konkurenciji proteklih sezona, ovo joj je bio prvi reprezentativni nastup među seniorkama.

- Razlika u konkurenciji je velika. Juniorke su bile značajno sporije i nedostajale su neke koje su proteklih godina bile dobre na natjecanjima. Među seniorkama ima natjecateljica koje treniraju i preko 30 godina te znaju svaku ‘caku’ u ovom sportu. Ove godine sam prvi puta plivala s Iris Despotović, s obzirom da je u juniorskoj konkurenciji par bio mješovit i tu je uvijek bio Luka Buhač. Volimo se družiti i imamo istu brzinu plivanja, kaže ‘medulinska sirena’ koja nam je otkrila i koje su joj najdraže discipline u podvodnoj orijentaciji.

- Volim timske discipline. Draži mi je još team event od MONK-a, no ne znam iz kog razloga nas nisu prijavili za tu disciplinu. I u drugim disciplinama kada završiš natjecanje možeš biti jako zadovoljan. Iako znam da sam mogla biti i bolja. Kako je zapuhao vjetar ispao mi je kompas u pijesak i na početku se nije baš pravilno okretao pa nisam imala potpunu orijentaciju, kaže Ema o svojim nastupima u okolici Berlina. 

S obzirom da se radi o sportu koji se izričito održava na jezerskim vodama, zanimalo nas je kako se u toj avanturi našla jedna djevojka s mora.

- Moja trenerica Lea Ikić Čupev mi je prenijela tu ljubav. Nakon što sam položila ronilački tečaj nagovorila me da krenem s njima i odmah sam se zaljubila u taj sport, koji mi je sada draži od plivanja s perajama. Uvijek treniramo u Fužinama, na jezeru Lepenica te odlazimo često tamo na treninge i sada ponovno jedva čekamo ljeto s obzirom da je sezona podvodne orijentacije završila i sada slijede bazenska natjecanja.

A uz bazen slijedi i povratak u fakultetske klupe gdje je Ema završila tri godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

- Jedva čekam da počne godina. Volim taj fakultet i ‘ljudiće’ tamo. Bazen mi je preko puta fakulteta, za razliku od ovdje gdje iz Medulina moram za Pulu. No, ovdje je ljepše jer imam trenericu koja me tjera da odradim sve što mi je planirano, dok sam tamo sama i ponekad ‘skratim’ zadane dužine, kaže vesela medulinska studentica.

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa