bye bye ljeto

DRAMATIČNA PROMJENA Noćas stiže kišni val. Trebat će pripremiti ovu odjeću

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Kasno večeras i u noći na ponedjeljak stiže novi kišni val, javlja Istramet te prenosi upozorenje DHMZ-a po kojemu će pasti lokalno obilna kiša (>50 mm), uz prolazno jake udare vjetra (>65 km/h), dok je vjerojatnost grmljavine veća od 90 posto.

 

Vrijeme će se postupno smiriti tijekom ponedjeljka, iako će i dalje biti lokalnih pljuskova, naročito u prvom dijelu dana. Temperature zraka snizit će se 5-6 stupnjeva Celzijevih, međutim, tijekom utorka i srijede ponovno će se nakratko vratiti ljeto uz vrijednosti do 30 stupnjeva.

Ipak, takvo stanje neće dulje potrajati. Već u srijedu slijedi novo jače pogoršanje vremena uz kišu, pljuskove i grmljavinu, ali i oštar pad temperature zraka. Očekuju se obilne oborine, a vjetar će promijeniti smjer na sjeverozapadnjak i buru uz jak pad temperature zraka, piše Istramet.

Zahladnjenje će zahvatiti cijelu zemlju, ali i regiju, a vrijednosti će pasti i do 10 stupnjeva ispod prosjeka za doba godine, što znači da će se iz kratkih rukava morati u jakne. Za mnoge će to biti pravi temperaturni šok i nagli oproštaj od ljetnog vremena. U Alpama će pasti obilan snijeg, dok će se izoterma od 0 °C nerijetko spustiti ispod 1.500 metara nadmorske visine.

Ljetu svakako stiže kraj, ali to ne znači da neće biti stabilnijih razdoblja nakon završetaka kalendarskog ljeta, koje često nazivamo i babljim. 

Autor

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa