zloglasno naselje

Bespravni graditelji ne miruju, evo što su izgradili u Puhovom gaju u samo tjedan dana

0
Foto: Bojan Žižović
Foto: Bojan Žižović

Kad gradite bez dozvola, onda posao ide kao po špagi. Eno je u tjedan dana već niknuo kat kuće u Puhovom gaju, onom zloglasnom bespravnom naselju kod mjesta Batvači. Prošli vikend tu je bio tek jedan red cigli. Radnici zidaju sve u šesnaest. Već su natkrili taj kat, zatvorili ga betonskom pločom. Bespravne graditelje očito ništa ne može zaustaviti. Nikakve najave da neće biti novog vala legalizacije. A Puhov gaj se, bez obzira na sve, i dalje širi. Već je to veliko naselje u kojem bismo se pogubili da nismo imali pratnju.

Čovjek koji nam je ukazao na novu bespravnu gradnju stalno obilazi ovo područje i poznaje svaki kutak. Naravno da mu smeta ovakav kaos u prostoru. Kao i svakom normalnom biću. On procjenjuje da je na Vodnjanšitini u zadnje tri godine izgrađeno oko 200 bespravnih objekata. A toj pošasti još se uvijek ne nazire kraj.

 

Ova nova gradnja s početka teksta svakako neće biti i zadnja. Naišli smo na još parcela gdje su posječena stabla i uklonjeno nisko raslinje. To je samo znak da će uskoro i tu niknuti nove nastambe. Na jednoj poljoprivrednoj parceli postavljena je tabla da je na prodaju, na što bespravni graditelji odmah trljaju ruke.

A u Puhovom se gaju svašta može vidjeti. Ima tu pravih kuća, ali i potleušica, napuštenih i urušenih kućeraka, kamp kućica, a posebno su nas se dojmila dva, valjda betonska, labuda na pročelju jedne kuće, kao i visokim zidom skrivena wc školjka pod otvorenim nebom u neposrednoj blizini jednog nemalog objekta. Prekrasni prizori, sarkastično rečeno. Na parceli na kojoj se upravo zida kuća postoji još jedan prizemni objekt. Vlasniku očito nije bilo dosta što je jednom gradio bespravno pa je odlučio okušati se još jednom. Vidi čovjek da gotovo svi prolaze nekažnjeno. Pokušao je Grad Vodnjan nešto poduzeti, barem s kamp kućicama. I početkom prošle godine izgledalo je da će to dati rezultata, ali negdje je očito zapelo. Jer sada na terenu djeluje kao da nema nikakvih pomaka na bolje, samo na gore.

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa