na samom kraju glavnog dijela

Ovo je sve što trebate znati o ovogodišnjoj turističkoj sezoni

0
Turisti u Rovinju (foto: Milivoj Mijošek)
Turisti u Rovinju (foto: Milivoj Mijošek)

Je li sezona, čiji se glavni dio polako primakao kraju, dobra ili loša? To je pitanje koje si postavljamo svake godine, a naročito ove, s obzirom da je kroz većinu medija protutnjao narativ o "katastrofalnoj sezoni", pa čak i o "propasti hrvatskog turizma".

No čini se da činjenice pokazuju da to, u najmanju ruku, baš i nije tako. S jedne strane su popularne brojke o dolascima i noćenjima, koje su doista pokazale određeni pad, premda minimalni. S druge strane su, međutim, daleko važnije brojke o potrošnji.

A te brojke ovih dana ističu glavni zagovornici sasvim suprotnog narativa, a to je onaj da je i ova sezona zapravo vrlo dobra.  

Među njima prednjače poznati poduzetnik Nenad Bakić i akonomski analitičar Ivica Brkljača, koji je upravo objavio grafikon u kojem se uspoređuje potrošnja ove i prošle godine i koja pokazuje da je ona daleko veća 2024. Netko će reći da je to "samo zato što su cijene astronomske", ali grafikon pokazuje i da je broj izdanih računa znatno veći. 

"Hoćemo li s ovim konačno zaključiti priču o propasti (i) ovogodišnje turističke sezone? Ljetni mjeseci su bili više nego solidni s obzirom na okolnosti, predsezona sjajna, a ukupno će 2024. biti – nova rekordna godina", piše Brkljača.  

Nenad Bakić pak piše sljedeće:

"Mislim da smo uvjerljivo suzbili dezinformacije o "padu sezone", "katastrofi" i ostalom, koje ne znam zašto se pojavljuju iz godine u godinu". 

Uz to je priložio mapu:

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa